• Сите прашања
 • Клима уреди
  • Купување
   • Општи прашања
    • Мобилни уреди
     • Телевизори
      • Бела техника

       Дали правите автомобили?

       Не. Тоа е Tesla Inc., која обезбедува соларна енергија, складирање енергија, полнење и возила како дел од нејзината мисија да ја забрза транзицијата на светот кон одржлива енергија. Ние правиме и дистрибуираме производи за потрошувачка електроника и апарати за домаќинство инспирирани од идејата на Никола Тесла да обезбеди технологија за сите.

       Дали 5-годишниот гарантен рок за белата техника на Тесла важи за апсолутно сите дефекти?

       Елиминирање на дефекти предизвикани од корисникот со несоодветна употреба или неправилно одржување (физичко оштетување, кршење), отстранување на дефекти предизвикани од неправилна инсталација и приклучување на апаратот, нестабилен напон на електричната инсталација или поради несоодветен притисок во водоводната мрежа или виша сила, пожар …), како и одржување на апаратот во несоодветен простор (простор што не се загрева во зима – подруми, тераси и сл., простор што е постојано изложен на високи температури во лето – тераси, надворешни простори итн.) не подлежат на елиминација на неусогласеност.

       Дали сушарите на Тесла имаат сад за собирање вода или црево за одвод?

       Машините за сушење Тесла имаат контејнер за собирање вода, но исто така е можно да се инсталира црево за одвод.

       Зошто алиштата во сушара остануваат влажни?

       Степенот на сувост на алиштата во машината за сушење по завршувањето на програмата зависи од видот на ткаенината, нивото на влажност на алиштата кога се става во машината, како и од избраната програма.

       Зошто е важна брзината при избор на машина за перење?

       Поголемите брзини на вртење овозможуваат алиштата подобро да се исцедат, и затоа ќе се сушат пократко, без разлика дали ќе ги закачите на жица или ќе ги ставите во сушара.

       Како да го исчистите филтерот на машината за перење Тесла?

       Филтерот на машината за перење се наоѓа во долниот дел на машината и потребно е да го одвртите спротивно од стрелките на часовникот. За време на оваа постапка, одредена количина на вода ќе истекува од машината, затоа ве советуваме да поставите контејнер или нешто слично, така што водата да не се истекува на подот.

       Дали е потребно да контактирате со овластен сервисен центар за да ја стартувате машината за перење или може да се направи самостојно?

       Упатството за употреба јасно ги објаснува процедурите за пуштање во употреба на машината за перење Тесла. Во секој случај можете да ангажирате овластен сервис или друг професионалец.

       Зошто некои машини за перење Тесла не доаѓаат со црево за одвод на вода?

       Цревото за одвод се испорачува со сите модели на машината за перење Тесла. Забележете дека некои модели, по избор, имаат црево за одвод на вода на филтерот, преку кое може да се исцеди вода пред да се исчисти филтерот.

       Дали е можно да се прилагоди / намали вртењето?

       На сите модели на машини за перење Тесла, можно е да се регулира брзината на вртење. Ако сакате да избегнете прекумерно крцкање на алиштата, многу е важно да ги следите препораките за количината и видот на алиштата соодветни за одредена програма.

       Зошто некои модели на машини за перење Тесла немаат опција за предперење?

       Детергентите за понова генерација често не бараат претходна предперење. Затоа некои од моделите на машини за перење Тесла ја немаат оваа опција.

       Дали се вади горниот дел од машината за миење садови на Тесла за да може да се смести под работната површина на кујната?

       Горниот капак може да се отстрани кај сите модели на машини за миење садови Tesla.

       Како се чистат вградените печки на Тесла?

       Одредени модели на вградени печки на Tesla имаат можност за чистење на пареа. За детални спецификации на секој модел, посетете ја нашата веб-страница. Внатрешноста на рерната Тесла е обложена со емајл со висок квалитет, што овозможува лесно чистење.

       Дали вградените печки на Тесла имаат опција за автоматско исклучување?

       Одредени модели на вградени печки на Tesla имаат опција за автоматско исклучување. За детални спецификации на секој модел, посетете ја нашата веб-страница.

       Дали вградените печки на Тесла можат да подготват неколку јадења истовремено, на повеќе нивоа?

       Во моделите на вградени печки на Тесла со вентилатор, можно е да се подготвуваат јадења на повеќе нивоа.

       Дали аспираторите на Тесла можат да се рециклираат или се со одвод?

       Сите модели на аспиратори на Тесла можат да работат во двата режима, со дренажа и кружење.

       Колку често се менуваат филтрите на Тесла?

       Во зависност од интензитетот на употреба, филтрите на аспираторите на Тесла се менуваат на секои 2 до 3 месеци.

       Дали се чистат или се менуваат филтрите на аспираторите на Тесла?

       Алуминиумските филтри на аспираторите на Тесла се чистат / мијат, а јагленот се менува.

       Каде можам да купам филтри за аспираторите на Тесла?

       Филтрите за аспираторите на Тесла може да се купат од овластени дистрибутери на нашите уреди и преку нашата сервисна мрежа.

       Дали е неопходна цевка за одвод за работа на аспираторот Тесла?

       Сите модели на аспиратори на Тесла можат да работат со и без одводна цевка, во режим на кружење на воздухот со употреба на јаглеродни филтри.

       Дали фрижидерите и замрзнувачите Тесла имаат тркала?

       Некои модели на ладилници и замрзнувачи Тесла имаат тркала, а некои не. За детални спецификации на секој модел, посетете ја нашата веб-страница.

       Дали фрижидерите и замрзнувачите Tesla се топат самостојно или се растопуваат рачно?

       Tesla нуди широк спектар на ладилници и замрзнувачи, вклучувајќи уреди за кои е потребно рачно одмрзнување, оние со можност за самостојно одмрзнување, како и уреди No Frost.

       Дали замрзнувачите на Тесла имаат опција за контрола на температурата?

       Сите замрзнувачи на Тесла имаат можност да ја контролираат температурата.

       Каде можам да купам нов далечински управувач за својот Тесла ТВ?

       Новиот оригинален далечински управувач можете да го купите во нашиот овластен сервис на адреса Бyл. Kиpo Глигopoв бp.13, 1000 Cкoпje

       Tелефон за контакт: 02/30 90 050 ; email адреса: ServisMakedonija@comtrade.com.

       Не гарантираме за исправното работење на ТВ уредот доколку се користи не оригинална опрема.

       Дали е можно да споделите слика од телефон на Тесла ТВ?

       Возможно е Тесла телевизорите од која било Смарт серија, преку соодветни апликации со смарт телефони и таблети, во зависност од моделот на мобилниот уред.

       Дали инсталирате оригинални делови во вашиот овластен сервисен центар и дали тековната гаранција сè уште важи по завршувањето на сервисирањето?

       Деловите што ги инсталираме се исклучиво оригинални. По завршувањето на услугата, гаранцијата е сè уште валидна.

       Кога регистрирате нов телефон за премиум придобивките, формуларот за регистрација не ја прифаќа мојата е-маил адреса.

       Осигурајте се дека исправно сте ја внеле  е-маил адресата, како и останатите податоци неопходни за правилна регистрација.

       Батеријата на мојот мобилен уред ослабна, започна да се гаси. Што да правам?

       Време е да ја замените батеријата на својот уред. Контактирајте го нашиот овластен сервис за да се изврши правилна замена на батериите.  Контакт: Бyл. Kиpo Глигopoв бp.13, 1000 Cкoпje

       Tелефон за контакт: 02/30 90 050 ; email адреса: ServisMakedonija@comtrade.com.

       Мојот мобилен уред од неодамна започна да дава предупредувања кои не сум ги приметил предходно. Што да направам за да го отстранам проблемот?

       Можно е да сте инсталирале нешто што ја нарушило работата на уредот. Најдобро би било да го вратите својот телефон на фабрички поставки.

       Мораме да Ви напоменеме дека со тоа се губат податоците од телефонот и дека ЗАДОЛЖИТЕЛНО треба да ги зачувате пред да направите фабрички поставки.

       Settings > Backup & reset > Factory data reset > Reset phone > Erase everything

       Сакам да купам опрема за својот Тесла телефон- кабел, полнач, силиконска маска итн.

       За сите додатоци, контактирајте го нашиот овластен сервис. email адреса: ServisMakedonija@comtrade.com.

       Користењето на неоригинални додатоци може негативно да влијае на правилното функционирање на уредот.

       Каде можам да најдам упатства за користење на мојот Тесла уред?

       На нашиот портал, во делот за уреди, на линкот tesla.info. Изберете ја саканата група на производи, потоа моделот, а на крајот на страницата имате линк „Упатство за корисникот“.

       Што треба да направам на мојот телефон, пред да го испратам во овластен сервис?

       Пред да го донесете својот уред во сервис, предлагаме да ги сочувате своите податоци и да ги отстраните заштитините шифри, како би можеле да го дијагностицираме дефектот, да го сервисираме и тестираме Вашиот уред. Ви нудиме можност наместо Вас, ние да ги сочуваме вашите податоци на DVD или USB меморија по поволни цени.

       Дали имате поддршка за Тесла телевизорите во случај на дефект?

       Адреса на овластениот сервис е Бyл. Kиpo Глигopoв бp.13, 1000 Cкoпje

       телефон за контакт: 02/30 90 050 ; email адреса: ServisMakedonija@comtrade.com.

       Како може да ги активиран премиум придобивките за својот ТВ?

       За повеќе детали посетете ја страната на линк.

       Која е разликата помеѓу мртов пиксел и хот пиксел?

       Мртов пиксел е црна точла на екранот- не емитува никаква светлина, а хот пиксел постојано свети- емитува светлина во иста боја. Екранот кој има минимум три мртви пиксели се третира како проблематичен, додека кај хот пикселот со нулта толеранција.

       Како можам да ја користам Нетфликс апликацијата на својот Тесла Смарт ТВ?

       Ве молиме да активирате свој налог на Нетфликс во согласност со стандардите кои ги пропишува компанијата Нетфликс.

       Мојот Тесла Смарт ТВ не може да прикажува YouTube клипови.

       Ве молима да ги проверите подесувањата за време и датум на својот Тесла ТВ.

       Купив Тесла Андроид ТВ, но никако не можам да пронајдам како да ги поврзам gamepad конзолата со ТВ-то. Ве молам за помош.

       Подолу е напишана постапката, чекор по чекор:

       1. Dongle (USB приклучок од gamepad-от) да се приклучи во ТВ (USB порта),
       2. Притиснете го централното копче на gamepad-от
       3. Спремно е за користење.

       Како да прилагодам да работат титловите на Тесла ТВ-то?

       Задолжително именувајте ги титловите како видео фајловите со кои одат и проверете дали титловите се овозможени под опцијата “subtitle” на далечинскиот управувач.

       Каде можам да купам нов далечински управувач за својот Тесла ТВ?

       Новиот оригинален далечински управувач можете да го купите во нашиот овластен сервис на адреса Тошин Бунар 130A, 11070 Нов Белград; Телефони за контакт: +381 11 2096 702 i +381 11 2096 885; email адреса: servis@comtrade.com.

       Не гарантираме за исправното работење на ТВ уредот доколку се користи не оригинална опрема.

       Дали е можно да споделите слика од телефон на Тесла ТВ?

       Возможно е Тесла телевизорите од која било СМарт серија, преку соодветни апликации со смарт телефони и таблети, во зависност од моделот на мобилниот уред.

       Дали е возможно да се поврзе тастатурата на Смарт Тесла ТВ?

       Може е на телевизорите Тесла од која било смарт серија, сè додека тастатурата има USB порт.

       Како да знам дали мојот мобилен уред поддржува SIM или SD картички?

       На задната страна на кутијата, пишува кои опции ги поддржува уредот кој го имате. Ако е наведена поддршка за SIM или SD картичка, тогаш е возможно да ги користите. Обрнете внимание на типот на SIM картичката која е поддржана и капацитетот на SD картичката.

       Дали сè уште имам валидна гаранција ако мојот уред Тесла е механички оштетен?

       Доколку Тесла уредот е механички оштетен се губи правото на гаранција. Под механичко оштетување се подразбира и оштетување настанато Pod mehaničkim oštećenjem se podrazumeva i oštećenje nastalo со влијание на течност или од какво било надворешно влијание што не е во согласност со упатствата за работа. Со сервисирање на уредот и замена на неисправни компоненти, вашите гарантни услови стануваат валидни до истекот на гарантниот период.

       Дали инсталирате оригинални делови во вашиот овластен сервисен центар и дали тековната гаранција сè уште важи по завршувањето на сервисирањето?

       Деловите што ги инсталираме се исклучиво оригинални. По завршувањето на услугата, гаранцијата е сè уште валидна.

       Зошто мојата батерија треба да се замени во овластен сервис?

       Процесот на замена на батеријата во овластен сервисен центар е најбезбеден за корисникот, и со тоа не се нарушува понатамошното важење на гарантниот период. Со употреба на неоригинални делови, може негативно да влијаете врз правилното функционирање на уредот.

       Кога регистрирате нов телефон за премиум придобивките, формуларот за регистрација не ја прифаќа мојата е-маил адреса.

       Осигурајте се дека исправно сте ја внеле  е-маил адресата, како и останатите податоци неопходни за правилна регистрација.

       Батеријата на мојот мобилен уред ослабна, започна да се гаси. Што да правам?

       Време е да ја замените батеријата на својот уред. Контактирајте го нашиот овластен сервис за да се изврши правилна замена на батериите.  Контакт: Тошин Бунар 130A, 11070 Нов Белград; телефон за контактт: +381 11 2096 702 i +381 11 2096 885; email адреса: servis@comtrade.com.

       Мојот мобилен уред од неодамна започна да дава предупредувања кои не сум ги приметил предходно. Што да направам за да го отстранам проблемот?

       Можно е да сте инсталирале нешто што ја нарушило работата на уредот. Најдобро би било да го вратите својот телефон на фабрички поставки.

       Мораме да Ви напоменеме дека со тоа се губат податоците од телефонот и дека ЗАДОЛЖИТЕЛНО треба да ги зачувате пред да направите фабрички поставки.

       Settings > Backup & reset > Factory data reset > Reset phone > Erase everything

       Сакам да купам опрема за својот Тесла телефон- кабел, полнач, силиконска маска итн.

       За сите додатоци, контактирајте го нашиот овластен сервис,  Контакт: Тошин Бунар 130A, 11070 Нов Белград; телефон за контактт: +381 11 2096 702 i +381 11 2096 885; email адреса: servis@comtrade.com.

       Користењето на неоригинални додатоци може негативно да влијае на правилното функционирање на уредот.

       Може ли мојот телефон на Тесла да работи во странство?

       Сите телефони на Тесла работат на повеќето мрежи во Европа и Блискиот исток.

       Мојот телефон не ги прикажува сите контакти. Како да го поставам да ги направам сите контакти истовремено видливи?

       Влезете во контакти, изберете го менито во горниот десен агол Uđite u kontakte, izaberite meni u gornjem desnom uglu (прикажано како три вертикално наредени точки), изберете “Контакти за приказ” и потоа првата ставка “Сите контакти”.

       Како можам да проверам дали мојот Тесла телефон има ажурирање на софтвер?

       Секое ново ажурирање треба да биде прикажано во форма на известување и во горниот лев агол на телефонот. Ако известувањето е отстрането, можете исто така рачно да проверите преку апликацијата Поставки, по следниот пат: Settings > About phone > Wireless update > Check for updates

       Каде можам да најдам упатства за користење на мојот Тесла уред ?

       На нашиот портал, во делот за уреди, на линкот tesla.info. Изберете ја саканата група на производи, потоа моделот, а на крајот на страницата имате линк „Упатство за корисникот“.

       Во спецификацијата се вели дека внатрешната меморија е 8 GB, но телефонот вели дека се слободни само 4 GB ?

       Меморијата е 8 GB, но на секој телефон дел од таа меморија зазема самиот оперативниот систем и однапред инсталираните апликации. Меморијата може да се прошири со микро SD мемориска картичка.

       Имам две картички во мојот телефон, но би користел само една од нив за телефонски повици. Може ли тоа да го поставам така што не ќе мора секој пат да бирам помеѓу две картички?

       Можете  да  изберете картичка што ќе биде примарна за повици: Settings > SIM cards > (Preferred SIM for) Calls > Изберете ја саканата картичка.

       Може ли да споделам Интернет од мојот паметен телефон Тесла на други уреди?

       Можно е само мобилно споделување на Интернет . Hotspot се активира на следниов начин: Settings > More > Tethering & portable hotspot > Wi-Fi hotspot > ON.

       Сакам да го поправам мојот Тесла уред. Дали имате свој овластен сервис?

        Да, ние имаме свој сервисен центар. За повеќе детали, Ве молиме пишете ни на:  ServisMakedonija@comtrade.com

       Кој е гарантен рок за уредите на Тесла?

       Гарантниот период за телефони, таблети 12 месеци, климатизери е 36 месеци, за телевизори 36 месеци, додека за бела техника е дури 60 месеци.

       За време на честите промотивни акции на нашиот тим за продажба, даваме и продолжени гаранции, најмногу до 5 години.За повеќе детали, следете ја нашата веб-страница tesla.info.

       Ве молиме имајте во предвид дека условите за гаранција не се применуваат за механички оштетувања.

       Имам проблеми со полнење мобилен телефон / таблет Тесла, што препорачувате?

       Препорачуваме да користите само оригинални полначи. Ако сè уште забележувате проблем, контактирајте го овластениот сервис. email адреса: ServisMakedonija@comtrade.com.

       Како да го вклучам Интернетот на мојот Тесла уред?

       Вклучете Wi-Fi (Settings > Wi-Fi > ON). Изберете една од достапните мрежи и поврзете се со внесување на соодветниот код. Можете да ги активирате мобилните податоци на следниов начин: Settings > Data usage > Изберете СИМ-картичка (ако и двете се вметнати)> Mobile data > ON.

       Ја заборавив лозинката / образецот и не можам да го отклучам телефонот. Ве молам да ми помогне.

       За повторно да добиете пристап до вашиот телефон во случај на заборавена лозинка, треба да направите Factory reset преку Recovery menu: Исклучете го телефонот> Вклучете го телефонот со истовремено задржување на копчињата Power и Volume up на 7, 8 секунди > Изберете опција Recovery > Wipe cash partition > Wipe data/Factory reset > Reboot now. Имајте на ум дека оваа активност ќе резултира со бришење на сите ваши податоци зачувани во внатрешната меморија на уредот.

       Зошто не се наведени цените за уредите на Тесла на вашата веб-страница www.tesla.info?

       Интернет порталот tesla.info е од информативен карактер, а цените на уредите можете да ги најдете на веб-страниците на нашите партнери. Списокот на сите партнери можете да го видите на следниот линк.

       Како да вметнам SIM-картичка и SD-картичка во уред Тесла?

       Пакувањето на секој од нашите уреди содржи кратко упатство во кое е опишано правилно вметнување на SIM и SD-картички.

       Што треба да направам на мојот телефон, пред да го испратам во овластен сервис?

       Пред да го донесете својот уред во сервис, предлагаме да ги сочувате своите податоци и да ги отстраните заштитините шифри, како би можеле да го дијагностицираме дефектот, да го сервисираме и тестираме Вашиот уред. Ви нудиме можност наместо Вас, ние да ги сочуваме вашите податоци на DVD или USB меморија по поволни цени.

       Дали уредите Тесла можам да ги поправам во некој друг сервис, бидејќи не живеам во Скопје?

       Гаранцијата на секој уред Тесла важи само доколку се сервисира во овластен сервис. Постои можност за носење на уредот на сервис по пат на курирска служба.

       За повеќе детали пишете на:

       ServisMakedonija@comtrade.com

       Што се тоа премиум  придобивки  и што добивам со тоа?

       Повеќе детали за премиум придобивките можете да видите на овој линк :

        https://tesla.info/sr/pogodnosti/

       Дали е можно online купување Тесла уреди?

       Да,можно е online купување  на територијата на Република Србија , за која се врши достава на купениот производ. Посетете го нашиот web портал на следниот линк и одберете некои од актуелните уреди по желба.

       Дали можам да купам Тесла уред кај Вас и дали е можно купување на рати?

       Ние сме дистрибутерска компанија и кај нас не е можно да се купи уред, но може кај нашите партнери за малопродажба.Ве молиме,најдете партнер по Ваш избор и распрашајте се кај нив за можностите за купување на рати. Списокот на сите партнери можете да го видите на следниот линк.

       При купувањето на уредот, продавачот не ми даде гарантен лист.Што да правам?

       Задолжително проверете дали гарантниот лист се наоѓа во продажниот пакет на уредот.

       Доколку не се наоѓа,побарајте го гарантинот лист од продавачот од каде што сте го купиле уредот.

       Во случај на рекламација,едниствен неопходен документ за остварување на Вашите права како доказ за купување е фискалната сметка.

       Каде можам да најдам список на овластени сервисери за Тесла клима уредите?

       Пратете меил на : ServisMakedonija@comtrade.com

       Како можам да го поврзам мојот клима уред со апликацијата на мојот мобилен телефон?

       Скенирајте го QR кодот со вашиот мобилен телефон и отворете ја страницата за download  на апликацијата.  По успешното завршување на инсталирање на апликацијата,направете го процесот на регистрација , кој подразбира вклучување на емаил адреса и login податоци (username i password). Потоа, ќе добоете емаил, со кој е неопходно да се потврди регистрацијата.

       Што може да се конторлира преку апликацијата на смарт мобилен уред?

       Со помош на паметна апликација,можно е да се контролираат сите функции на клима уредот: од основни опции до индивидуални или групни клима уреди во еден систем.

       Дали клима уредот  се исклучува автоматски кога ќе ја постигне посакуваната темература?

       Токму така. Откако термостатот ќе регистрира дека е достигната посакуваната температура,клима уредот преминува во “sleep mode”, и повторно се активира по потреба.

       Дали клима уредите Тесла имаат јонизатор и како тој се вклучува?

       Сите клима уреди Тесла имаат јонизатор, кој автоматски се вклучува со активирање на клима уредот.

       NEWSLETTER envelope-1px
       back-to-top
       На почетокот