2 во 1 ИЛИ ПОСЕБНИ МАШИНИ ЗА ПЕРЕЊЕ И СУШЕЊЕ – ШТО ДА ОДБЕРЕТЕ?
Време на читање: 5 min 27.12.2022

2 во 1 ИЛИ ПОСЕБНИ МАШИНИ ЗА ПЕРЕЊЕ И СУШЕЊЕ – ШТО ДА ОДБЕРЕТЕ?

Ако ви треба машина за перење и сушење, сигурно размислувате која варијанта да ја изберете. Две посебни единици звучат одлично, но дали комбинираната машина за перење и сушење сепак би ви била попрактична, дознајте во овој текст.

Сте прашале пријатели, сте истражувале на интернет и сте добиле спротивставени одговори. Тоа е затоа што одлуката за купување машина за перење и сушење е индивидуална и зависи од повеќе фактори. Во овој текст ќе се обидеме да ги решиме сите ваши сомнежи.

Што е комбинирана машина за перење и сушење?

Како што сугерира неговото име, тој е комбинација од машина за перење со предно полнење и машина за сушење со кондензатор спакувана во еден апарат. Значи, машината за перење и сушење 2 во 1 е со иста големина како и конвенционалната машина за перење.

Машините за перење и сушење како посебни единици звучат одлично, но дознајте дали комбинацијата ви нуди подобро решение.

Постојат бројни предности на комбинираната машина за перење и сушење.

Како функционира комбинираната машина за перење и сушење?

Како што веќе можете да претпоставите, делот за машината за перење работи исто како и секоја друга машина за перење со сите достапни функции. Кога детергентот ќе се исплакне на крајот од процесот на перење и ќе се отстрани вишокот вода, машината за сушење стапува во игра. Го загрева воздухот што го минува низ влажните алишта и на тој начин ја извлекува влагата, а потоа го лади влажниот воздух така што повторно се кондензира во вода, која се собира во резервоар или се пумпа во одводот. Сега сувиот воздух повторно се загрева и циклусот се повторува.

По неколку циклуси, водата за ладење станува премногу топла за употреба, па се фрла во одводот и се вади свежа, ладна вода од славината.

Кои се предностите на машината за перење и сушење 2 во 1?

1. РАЦИОНАЛНО КОРИСТЕЊЕ НА ПРОСТОРОТ

Ова е секако најочигледната предност на машината за перење и сушење. Поради недостаток на простор во бањата, многу клиенти одлучуваат да ја стават машината за сушење над машината за перење, што може да ја расипе естетиката на просторот. Комбинираните машини се одличен избор кога немате простор за посебни машини во вашата бања, а од практични причини сакате да ги чувате што е можно поблиску а не во посебни простории.

2. ПРАКТИЧНА УПОТРЕБА И ЗАШТЕДА НА ВРЕМЕ

Практичноста е исто така важна предност на машината за перење и сушење. Можете да ги перете и сушите алиштата без да ги префрлате од една во друга машина, а многумина имаат програми што ги сушат алиштата веднаш по завршувањето на перењето. Нормален циклус на сушење алишта трае околу два часа, но кај комбинираните машини за перење и сушење постои многу корисна и практична опција за кратка програма, која со перење и сушење трае само еден час.

Кога користите комбинирани машини, задолжително користете дополнителни програми, кои ви овозможуваат да го прилагодите времето на перење, како и температурата на перење и сушење. Многу е практично да имате опција за одложување на стартот, бидејќи машината за перење и сушење можете да ја користите ноќе, кога струјата е поевтина. Исто така, изберете опции за сушење на различни температури, бидејќи ќе можете да сушите и алишта изработени од нежни матерјали.

3. ИДЕНТИЧЕН КВАЛИТЕТ НА ПЕРЕЊЕ И СУШЕЊЕ

Квалитетот на перење и сушење на комбинираната машина за перење и сушење е идентична со онаа на одделните единици за перење и сушење. Секако, доколку изберете помала количина на алишта за сушење во однос на онаа што сте ја измиле.

4. ПОВОЛНА КУПУВАЧКА ЦЕНА

Трошоците за купување комбинирана машина за перење и сушење се значително пониски од купување на две посебни единици.

Одделни машини за перење и сушење се погодни за поголеми простории

Одделни машини за перење и сушење сушат идентична количина на алишта што се измиени.

Кои се придобивките од посебна машина за сушење?

Сега ви пренесуваме неколку клучни предности на овие посебни единици за сушење:

1. ПОГОЛЕМ КАПАЦИТЕТ НА СУШЕЊЕ

За разлика од комбинираните машини за перење и сушење каде што може да се исушат, во просек, само половина од алиштата, кај машините за сушење е различно. Можете да ја исушите истата количина на алишта што сте ги испрале. Ова е важно за оние кои имаат повеќе членови на семејството и затоа, количината на алишта што ја перат е поголема.

2. ПОМАЛА ПОТРОШУВАЧКА НА ВОДА И ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

Со уреди 2 во 1, сушењето е со кондензација (никогаш вентилација), така што таквите машини трошат повеќе вода и електрична енергија од самостојните сушари за облека.

3. ЕВТИНА ЦЕНА ЗА ОДРЖУВАЊЕ

Ако нешто тргне наопаку, дефинитивно ќе ви биде поевтино да го поправите едниот уред, додека другиот ќе можете да го користите без никакви проблеми.

4. ПОДОБРА КООРДИНАЦИЈА ЗА ПОГОЛЕМИ КОЛИЧИНИ ПЕРЕЊА

Ако имате многу работи за перење, тогаш веројатно е подобро да одите со посебни единици – можете наизменично да ги перете и сушите алиштата. Додека алиштата се перат во машина, претходната рунда веќе се суши во машината за сушење.

ДАЛИ ЗНАЕШ?

Од алиштата што се сушат во затворен простор испаруваат до 4 литри вода, што може да доведе до формирање на мувла на ѕидовите, но и до проблеми со алергиски реакции. Ако ги исушите алиштата на радијатор, во нив се собираат бактерии и ризикувате појава на мувла. За да се спречи ова, вишокот на влага мора да излезе низ отворен прозорец. После тоа, просторијата треба повторно да се загрее, што ја зголемува потрошувачката на енергија. Така, може да се потроши и до 60% повеќе енергија во споредба со машината за сушење алишта. Покрај горенаведеното, алиштата што ги сушите во станот често добиваат непријатни мириси од кујната, апсорбираат чад и други нечистотии и никогаш не можат да бидат свежи и совршено чисти.

Погледнете ја нашата понуда на комбинирани машини за перење и сушење, како и машини за сушење. Сигурни сме дека ќе го најдете вистинскиот избор според потребите на вашиот дом.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
На почетокот