ТОПЛИНСКИ ПУМПИ ВОЗДУХ-ВОДА: СЕ ШТО САКАВТЕ ДА ЗНАЕТЕ
Време на читање: 3 min 26.01.2023

ТОПЛИНСКИ ПУМПИ ВОЗДУХ-ВОДА: СЕ ШТО САКАВТЕ ДА ЗНАЕТЕ

Во последно време многу се зборува за топлинските пумпи како понова алтернатива за греење. Ако ви требаат дополнителни информации за да одлучите дали топлинските пумпи воздух-вода се вистинскиот избор за вас, прочитајте го овој текст.

Кога избираме како да се грееме во текот на зимата, една од ставките е, неминовно, трошоците за греење.

Затоа топлинските пумпи за греење се издвојуваат како систем со кој добивате значително повеќе енергија отколку што ќе ве чини на крајот на месецот.

Поточно, поставувањето на топлинска пумпа првично е прилично голем трошок, но многукратно се исплати во следните години.

Инсталацијата на топлински пумпи воздух-вода бара најмалку инвестиции, а ефектите на греењето се исто толку добри како и кај другите варијанти.

Инсталацијата на топлински пумпи воздух-вода бара најмалку инвестиции, а ефектите на греењето се исто толку добри како и кај другите варијанти.

Какви видови топлински пумпи постојат?

Топлинските пумпи можеме да ги поделиме според бројни фактори (моќност, карактеристики…), но најчестата поделба е според енергијата што ја користат. Така имаме:

  • Топлински пумпи воздух-вода
  • Топлински пумпи вода-вода
  • Топлински пумпи за подземни води
  • Топлински пумпи воздух-воздух

Зошто ги издвојуваме топлинските пумпи воздух-вода?

Едноставно – инсталацијата на оваа варијанта на топлинска пумпа бара најмалку инвестиции, а ефектите на греењето се исто толку добри како и кај другите варијанти.

Покрај тоа, овој систем може да се примени на 90% од зградите.

Како работи топлинската пумпа воздух-вода?

Во основа, секоја топлинска пумпа ја пренесува енергијата што ја зема од надворешната средина и ја пренесува во внатрешноста на зградите – на истиот принцип како клима уредот. Дури и наликува на клима уред – има надворешна и внатрешна единица.

Значи, според самото име, разбирате дека овој систем на топлинска пумпа користи надворешен воздух како извор на енергија. Тој циклус изгледа како гасот R32 во течна форма да влегува во испарувачот, каде што ја менува агрегатната состојба во контакт со надворешната температура и испарува. Потоа, во форма на гас, стигнува до компресорот, кој го компресира и со тоа го загрева.

Откако ќе се загрее на овој начин, гасот оди до кондензаторот каде што повторно станува течен и ја пренесува топлината на водата за загревање преку разменувачот во Хидромодулот, потоа гасот се враќа и циклусот започнува одново.

Исто така, важно е да се забележи дека гасот R32 што го користи топлинската пумпа воздух-вода Tesla е еколошки.

Која е тајната на економската профитабилност на топлинските пумпи?

Топлинските пумпи заштедуваат до 75% од грејната енергија во споредба со конвенционалните системи за греење.

Топлинските пумпи заштедуваат до 75% од грејната енергија во споредба со конвенционалните системи за греење.

Како што веќе спомнавме, инвестицијата во поставување на систем за топлинска пумпа е поголема отколку во класичен систем за греење. Меѓутоа, со правилна употреба, ќе потрошите до 5 пати помалку енергија за греење отколку загревањето на вашиот дом со кој било друг систем за греење. Тоа значи – значително помали месечни сметки.

За илустрација: за 1kw електрична енергија се добива до 5kw топлинска енергија, што ја прави топлинската пумпа многу ефикасна во споредба со електричните грејни единици, каде што соодносот е 1:1.

Сепак, важно е да се напомене дека работата и ефикасноста на топлинската пумпа зависи од бројни фактори, како што се изолацијата, начинот на кој е изграден вашиот дом, материјалите што се користеле во таа прилика…

Накратко: топлинските пумпи заштедуваат до 75% од грејната енергија во споредба со конвенционалните системи за греење.

Колку простор може да загрее топлинската пумпа воздух-вода?

Топлинската пумпа воздух-вода има широк опсег на работна температура и може да загрее простор од дури неколку стотици квадратни метри!

А што е со топла вода?

Ако користите топлинска пумпа воздух-вода на Tesla, имате можност да го поврзете котелот со системот за греење, кој ја користи грејната енергија за загревање на водата за домаќинството. Еве уште една можност да заштедите струја.

Топлинската пумпа Tesla може да одржува нормални работни функции на различни температури.

Топлинската пумпа Tesla може да одржува нормални работни функции на различни температури.

Што ако веќе имам грејни тела во домот?

Топлинските пумпи поддржуваат широк спектар на внатрешни грејни елементи (радијатори, подно греење, вентилатор…). Така можете да ги користите постоечките грејни елементи и со тоа нема да морате да вложувате дополнителни инвестиции при надградба на парното.

Ако веќе сте се одлучиле за топлинска пумпа воздух-вода, важно е да го знаете ова:

– Покрај сите горенаведени придобивки, благодарение на компресорот со висока компресија, големиот разменувач на топлина и високо прецизните системски контроли, топлинската пумпа Tesla може да одржува нормални работни функции на различни температури. Функциите за ладење ќе работат правилно на надворешни температури до 46℃, греењето ќе работи нормално дури и на -28℃, додека максималната температура на излезот на вода е 60℃.

За сите дополнителни информации и сомнежи, пишете ни на контакт формата, со задоволство ќе ве запознаеме. 😊

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
На почетокот