ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΣΚΙ
Χρόνος ανάγνωσης: min 22.02.2022

ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΣΚΙ

Το σκι είναι ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και πιο απαιτητικά αθλήματα. Βασικός λόγος για αυτό είναι ο ειδικός εξοπλισμός, τα συγκεκριμένα ρούχα και τα αξεσουάρ που απαιτούνται ακόμη και για μία απλή κατάβαση.

Δεδομένου ότι είναι ως επί το πλείστον ακριβά και υψηλής ποιότητας τα ρούχα και ο εξοπλισμός, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρησή τους, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΜΠΟΥΦΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΛΕΣ ΣΚΙ

PRANJE I ODRŽAVANJE SKI ODEĆEΌπως πιθανότατα γνωρίζεις, το ύφασμα των μπουφάν και των στολών του σκι αποτελείται κυρίως από δύο μέρη. Το εσωτερικό μέρος, μια αδιάβροχη, διαπερατή από τον αέρα μεμβράνη και το εξωτερικό μέρος, με ύφασμα ανθεκτικό και αδιάβροχο το οποίο αποτρέπει το μούλιασμα.

Με τον καιρό, λόγω χρήσης και φθοράς, το εξωτερικό στρώμα του υφάσματος αρχίζει να απορροφά νερό. Αυτό επηρεάζει την απόδοση του παντελονιού ή της στολής καθώς τα εσωτερικά στρώματα βρέχονται.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό είναι σημάδι ότι ο εξοπλισμός έχει χάσει την αντοχή του στο νερό, αλλά στην πραγματικότητα είναι κακή «αναπνοή» του υφάσματος. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο εξοπλισμός πρέπει να αντικατασταθεί. Με λίγη φροντίδα και συντήρηση είναι δυνατόν να του δώσεις νέα πνοή.

Λοιπόν, ας προχωρήσουμε στο θέμα: πώς να πλένεις σωστά τα μπουφάν και τις στολές του σκι;

Τα ρούχα του σκι πλένονται σε θερμοκρασία από 30 έως το πολύ 40 βαθμούς και είναι υποχρεωτική η χρήση πρόπλυσης, καθώς και επιπλέον ξέβγαλμα. Εάν μπορείς, προμηθεύσου απορρυπαντικά ειδικά σχεδιασμένα για το πλύσιμο των αδιάβροχων χρηστικών ενδυμάτων για τη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους.

Πρώτα απ ‘όλα, ελέγξε τις οδηγίες για το πλύσιμο των ρούχων σου και ακολούθησέ τες πιστά. Κλείσε όλα τα φερμουάρ, τις μυστικές τσέπες και κλείσε όλους τους ιμάντες με σκρατς. Μετά το πλύσιμο, εάν υποδεικνύεται από την ετικέτα, βάλε τον εξοπλισμό στο στεγνωτήριο για περίπου 30 έως 40 λεπτά. Το στέγνωμα μεσαίας κλίμακας θα ενισχύσει το εξωτερικό στρώμα του εξοπλισμού σου και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΜΠΟΥΦΑΝ

PRANJE I ODRŽAVANJE SKI ODEĆEΑυτά τα μπουφάν είναι λίγο πιο δύσκολο να τα πλύνεις μόνος σου λόγω της σύνθεσης τους, αλλά σίγουρα δεν είναι και αδύνατο.

Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου όταν πλένεις και στεγνώνεις ένα πουπουλένιο μπουφάν στο στεγνωτήριο είναι ότι τα φτερά μέσα στο εσωτερικό μπορεί να χάσουν το αρχικό τους σχήμα. Για να μην καταστρέψεις το αγαπημένο σου χειμωνιάτικο μπουφάν, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μην πλένεις πολλά μπουφάν ταυτόχρονα. Ένα πουπουλένιο μπουφάν θα γεμίσει με αέρα κατά τη διάρκεια της πλύσης και θα πιάσει μεγαλύτερο μέρος στο χώρου του πλυντηρίου, επομένως μην υπερφορτώνεις το μηχάνημα και πλύνε τα ένα ένα τη φορά.
  • Μην χρησιμοποιείς κοινό απορρυπαντικό. Φρόντισε να πλένεις τα μπουφάν με ένα υγρό απορρυπαντικό για ευαίσθητα υφάσματα ή ένα εξειδικευμένο απορρυπαντικό για αυτό το είδος ρούχων.
  • Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να βάλεις μερικές μπάλες του τένις στο μηχάνημα κατά τη διάρκεια του στεγνώματος για να «φουσκώσουν» τα φτερά και να μην σχηματιστούν σβώλοι.
  • Μείωσε τις στροφές πλύσης. Τα πουπουλένια μπουφάν δεν χρειάζεται να πλένονται περισσότερες από μία ή το πολύ δύο φορές το χρόνο, επομένως όταν τα πλένεις μην χρησιμοποιείς τις στροφές.
  • Τίναξε το σακάκι πριν το στεγνώσεις και φρόντισε να το τινάξεις από πάνω προς τα κάτω για να τακτοποιηθούν καλύτερα τα πούπουλα.
  • Εάν στεγνώνεις το μπουφάν στο μηχάνημα να το κάνεις πάντα στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Το γρήγορο στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασία θα στεγνώσει μόνο εξωτερικά και θα το αφήσει βρεγμένο εσωτερικά. Φρόντισε να βάζεις μπάλες σιλικόνης ή τένις στο στεγνωτήριο, όπως και όταν το πλένεις.

ΓΑΝΤΙΑ, ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΣΚΟΛ

PRANJE I ODRŽAVANJE SKI ODEĆE
Τα πλεκτά κασκόλ και οι σκούφοι απαιτούν επίσης ειδική συντήρηση, καθλως το ακατάλληλο πλύσιμο και στέγνωμα τους μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση του σχήματος τους. Μπορείς πάντα να τα πλένεις στο χέρι αλλά αν θέλεις να είναι πραγματικά καθαρά, βάλε τα στο πλυντήριο και δώσε βάση σε μερικές λεπτομέρειες. Πρώτα, βάλε μόνο μάλλινα ρούχα στο πλυντήριο. Δεύτερον, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα για αυτόν τον τύπο υφάσματος. Τα πλυντήρια ρούχων Tesla έχουν ένα ιδιαίτερα απαλό πρόγραμμα πλύσης, το οποίο αποτρέπει το σχηματισμό σβώλων του μάλλινου υλικού χάρη στα μεγαλύτερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του κύκλου. Όσο για τα γάντια, αν είναι δερμάτινα, λίπανε τα τακτικά με μια εξειδικευμένη κρέμα για να αποφύγεις το ράγισμα. Αρκεί να πλένεις τα γάντια του σκι πριν και μετά τη σεζόν του σκι, σε ένα από τα γρήγορα προγράμματα, με όσο το δυνατόν λιγότερο απορρυπαντικό και σε χαμηλές στροφές.

Μην ξεχνάς τη συντήρηση του εξοπλισμού σου

Κάθε φορά που θα θέλεις να πας για σκι είναι σίγουρα πολύ σημαντική η προετοιμασία και η συντήρηση του εξοπλισμού σου. Όπως είναι επιτακτική ανάγκη η γκαρνταρόμπα του σκι σου να είναι σε άριστη κατάσταση, έτσι και ο εξοπλισμός του σκι πρέπει να είναι συντηρημένος και έτοιμος για τις πίστες. Μετά από καλή συντήρηση και αποθήκευση των σκι κατά τη διάρκεια του έτους, είναι απαραίτητο να κάνεις ορισμένα βήματα πριν πας στο χιόνι, ώστε τα σκι σου να είναι εντελώς έτοιμα: ακόνισε τις άκρες τους, προσάρμοσε τα δεσίματα και λίπανε τις συρόμενες επιφάνειες. Εάν τα σκι είναι εντελώς καινούργια, απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή γι’ αυτό σε συμβουλεύουμε να το κάνεις σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα εξοπλισμού.

 

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Στην κορυφή