USISIVAČ SA POSUDOM ILI KESOM, ŠTAPNI ILI ROBOT USISIVAČ – KOJI ODABRATI?
Vrijeme čitanja: 4 min 25.05.2023

USISIVAČ SA POSUDOM ILI KESOM, ŠTAPNI ILI ROBOT USISIVAČ – KOJI ODABRATI?

Kada je u pitanju čišćenje doma, izbor pravog usisivača može biti ključan faktor. Ali, često smo u nedoumici koji odabrati, jer na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta. U ovom blogu, istražićemo svaku od opcija i razmotriti njihove prednosti i mane.

Usisivač bez kese – usisivač sa posudom

Usisivač bez kese – usisivač sa posudom

Usisivači bez kese ili, popularno, usisivači sa posudom, postaju sve popularniji izbor mnogih domaćinstava. Glavna prednost ovih usisivača je što ne zahtevaju zamjenu ili čišćenje kese. Umjesto toga, koriste tehnologiju ciklonske separacije kako bi sakupili prašinu i otpatke u posebnoj posudi koju jednostavno možete isprazniti.

Ovo je, svakako, ekonomičnija opcija, jer ne morate stalno kupovati nove kese, a i zgodiniji su ako greškom usisate predmet koji vam je neophodan, poput nakita, dugmića i slično. Takođe, ovi usisivači obično imaju snažan usisni kapacitet i dobru filtraciju vazduha. Osim toga, usisivači sa posudom imaju i važan, ekološki aspekt: njihovo korišćenje je ekološki prihvatljivije, jer se smanjuje količina otpada od plastičnih kesica.

Mana im je što su  skuplji od klasičnih usisivača sa kesom.

Usisivač sa kesom

Usisivač sa kesom

Usisivači sa kesom su tradicionalni, višedecenijski izbor koji mnogi od nas i dalje preferiraju. Ovi usisivači koriste vrećicu za sakupljanje prašine i otpada. Njihova prednost je ta što vam pružaju higijensko iskustvo prilikom pražnjenja, jer vrećicu jednostavno možete izvaditi i zamjeniti novom. Takođe, ovi usisivači su često tiši od usisivača bez kese. Međutim, morate redovno kupovati nove kese, što može biti dodatni trošak na duže staze.

Dodatna prednost usisivača sa kesom je efikasna filtracija: Tesla usisivači sa kesom koriste sistem filtracije koji uklanja čestice prašine, alergene i druge nečistoće iz vazduha. Kesice za usisivače dolaze sa HEPA filterima koji mogu efikasno zadržati sitne čestice, pogodne za osobe sa alergijama ili respiratornim problemima.

Jednostavno održavanje je još jedna prednost: Kada je vrećica puna, jednostavno je izbacite i zamjenite novom. Ovo olakšava održavanje usisivača i sprečava širenje prašine tokom pražnjenja. Osim toga, Tesla modeli usisivača sa filterom imaju korisne indikatore, koji će vas upozoriti kada je kesa za prašinu puna ili kada se ona uopšte ne nalazi u usisivaču – kao i ugrađenu zaštitu od pregrijavanja, zarad vaše sigurnosti.

Zahvaljujući kesici koja zadržava prašinu i nečistoće, korisnici usisivača sa kesom su manje izloženi prašini i alergenima tokom procesa čišćenja.

Štapni usisivač

Štapni usisivač

Štapni usisivači su praktični i laki za korišćenje, posebno za brzo čišćenje ili za teže dostupna mjesta poput stepenica. Oni kombinuju prednosti usisivača bez kese sa praktičnošću ručnog usisivača. Tesla štapni (ručni) usisivači imaju bežični dizajn, što vam omogućava veću fleksibilnost prilikom kretanja, ali i dugotrajnu bateriju, kao i LED indikator koji pokazuje kada je baterija prazna.

Robot usisivač

Robot usisivač

Robot usisivači su savremeno rešenje za održavanje čistog doma. Ovi autonomni uređaji koriste senzore i vještačku inteligenciju kako bi se kretali po prostoru i samostalno obavljali čišćenje. Prednost ovih usisivača je što vam olakšavaju život, jer mogu sami čistiti  dok ste vi odsutni ili obavljate druge aktivnosti. Ipak, robot usisivači mogu biti skuplji od drugih opcija.

Zaključak:

Konačan izbor između usisivača sa posudom, sa kesom, štapnog ili robot usisivača zavisi od vaših ličnih potreba i preferencija. Usisivač bez kese je dobar izbor za one koji žele praktičnost i ekonomičnost, dok usisivač sa kesom pruža higijensko iskustvo i tiši rad. Štapni usisivači su idealni za brzo čišćenje, dok robot usisivači olakšavaju održavanje čistog doma. Pažljivo razmotrite svoje prioritete, životni stil i budžet prilikom donošenja odluke, kako biste izabrali usisivač koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh