TOPLOTNE PUMPE VAZDUH – VODA: SVE ŠTO STE ŽELJELI DA ZNATE
Vrijeme čitanja: 5 min 26.01.2023

TOPLOTNE PUMPE VAZDUH – VODA: SVE ŠTO STE ŽELJELI DA ZNATE

O toplotnim pumpama kao novijoj alternativi grijanja se dosta govori u posljednje vrijeme. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije da biste odlučili da li su toplotne pumpe vazduh-voda izbor baš za vas, pročitajte ovaj tekst.

Kada biramo na koji način ćemo se grejati tokom zime, jedna od stavki je, neizbježno, cijena grejanja.

Zato su se toplotne pumpe za grijjanje izdvojile kao sistem pomoću kojeg dobijate znatno više energije nego što će vas na kraju mjeseca koštati.

Tačnije rečeno, ugradnja toplotne pumpe je u startu prilično veliki izdatak, ali se u narednim godinama višestruko isplati.

Ugradnja toplotne pumpe vazduh-voda zahtjeva najmanje ulaganja, a efekti griijanja su podjednako dobri kao i kod ostalih varijanti.

Ugradnja toplotne pumpe vazduh-voda zahtjeva najmanje ulaganja, a efekti griijanja su podjednako dobri kao i kod ostalih varijanti.

Koje sve vrste toplotnih pumpi postoje?

Toplotne pumpe možemo podjeliti prema brojnim faktorima (snazi, karakteristikama…), ali najčešća podjela je prema energentima koje koriste. Tako imamo:

  • Toplotne pumpe vazduh-voda
  • Toplotne pumpe voda-voda
  • Toplotne pumpe zemlja-voda
  • Toplotne pumpe vazduh – vazduh

Zašto izdvajamo toplotne pumpe vazduh-voda?

Jednostavno – ugradnja ove varijante toplotne pumpe zahtjeva najmanje ulaganja, a efekti griijanja su podjednako dobri kao i kod ostalih varijanti.

Osim toga, ovaj sistem može biti primenjen na 90% objekata.

Kako toplotna pumpa vazduh-voda funkcioniše?

U osnovi, svaka toplotna pumpa prenosi energiju koju uzima iz spoljašnje sredine i prebacuju je u unutrašnjost objekata – po istom principu kao klima uređaj. Čak i podseća na klima uređaj – ima spoljašnju i unutrašnju jedinicu.

Tako da prema samom nazivu shvatate da ovaj sistem toplotne pumpe koristi spoljnji vazduh kao energent. Taj ciklus izgleda tako što gas R32 u tečnom stanju dolazi u isparivač, gde u kontaktu sa spoljnom temperaturom mijenja agregatno stanje i isparava. Onda, u vidu gasa dolazi do kompresora koji ga sabija i time ga zagrijava.
Tako zagrijan, gas odlazi u kondenzator gde ponovo postaje tečan i preko izmjenjivača u Hidro Modulu predaje toplotu vodi za grejanje, zatim se gas vraća i ciklus počinje ispočetka.

Važno je napomenuti i to da je gas R32 koji koristi Tesla toplotna pumpa vazduh-voda: eco friendly.

U čemu je tajna ekonomske isplativosti toplotnih pumpi?

Toplotne pumpe štede do 75% energije za grijanje u poređenju sa klasičnim sistemima za grijanje.

Toplotne pumpe štede do 75% energije za grijanje u poređenju sa klasičnim sistemima za grijanje.

Kao što smo već napomenuli, ulaganje u instalaciju sistema toplotne pumpe je veće nego u klasičan sistem grijanja. Međutim, uz pravilnu upotrebu, trošićete do 5 puta manje energije za grejanje nego da dom grijete pomoću bilo kog drugog sistema grijanja. To znači – znatno manji računi na mjesečnom novou.

Ilustracije radi: na 1kw električne, dobija se do 5kw toplotne energije, što toplotnu pumpu čini vrlo efikasnom u poređenju sa električnim jedinicama za grijanje, kod kojih je odnos 1:1.

Ipak, važno je napomenunti i to da rad i efikasnost toplotne pumpe zavisi od brojnih faktora, kao što je izolacija, način na koji je vaš dom građen, materijali koji su tom prilikom korišćeni…

Sumirano: toplotne pumpe štede do 75% energije za grijanje u poređenju sa klasičnim sistemima za grijanje.

Koliki prostor može da zagreje toplotne pumpa vazduh-voda?

Toplotna pumpa vazduh-voda ima širok radni temperaturni opseg i može da zagrije prostor od, čak, par stotina kvadrata!

A šta je sa toplom vodom?

Ukoliko koristite Tesla toplotnu pumpu vazduh-voda, imate mogućnost povezivanja bojlera na sistem grejanja, čime se koristi energija grejanja i za zagrevanje vode za domaćinstvo. Eto još jedne mogućnosti uštede električne energije.

Toplotna pumpa je u stanju da održava normalne radne funkcije na različitim temperaturama.

Toplotna pumpa je u stanju da održava normalne radne funkcije na različitim temperaturama.

Šta ako već imam grijna tijela u domu?

Toplotne pumpe podržavaju širok spektar unutrašnjih grijnih tijela (radijatori, podno grijanje, fan coil…). Tako da postojeća grijna tijela možete iskoristiti i samim tim nećete imati dodatnih ulaganja prilikom nadogradnje grijanja.

Ako ste se već odlučili za toplotnu pumpu vazduh-voda, važno je da znate i ovo:

  • Osim svih gore navadenih benefita, zahvaljujući kompresoru visokog stepena kompresije, velikom izmjenjivaču toplote i visoko preciznim sistemskim kontrolama, Tesla toplotna pumpa je u stanju da održava normalne radne funkcije na različitim temperaturama. Funkcije hlađenja će ispravno raditi na spoljašnjim temperaturama do 46℃, grijanje će raditi normalno čak i na -28℃, dok je maksimalna izlazna temperatura vode 60℃.

Za sve dodatne informacije i nedoumice, pišite nam na kontakt formu, rado ćemo vam iziaći u susret. 😊

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh