SAVRŠENO PRANJE VEŠA TOKOM LJETA
Vrijeme čitanja: 3 min 08.07.2020

SAVRŠENO PRANJE VEŠA TOKOM LJETA

Tokom ljetnog perioda, iz svima poznatih razloga, garderobu peremo češće nego inače. Zbog toga, često provedemo više vremena nego što je zaista potrebno baveći se vešom, a nerijetko potrošimo i previše električne energije.

Zbog svega navedenog, veoma je važno da u svom domu imate pravog „saveznika“ u borbi protiv prljavog veša koji će vam, ne samo olakšati i ubrzati ovaj nezahvalan posao, već i dodatno uštediti vrijeme i novac.

U narednom tekstu izdvajamo nekoliko odličnih funkcija Tesla veš mašina koje će vam biti od koristi tokom ljetnog perioda, a poklanjamo vam i par dodatnih savjeta za savršeno pranje veša.

DNEVNO PRANJE: 15 MINUTA

U periodu kada najviše peremo stvari koje nisu previše zaprljane, već ih treba osvježiti (ljetne majice, tanke bluze, lagane haljine), ovo je program koji će vam najviše koristiti. Ovaj znatno skraćeni program pranja štedi struju i vaše vrijeme – veš je opran i mirišljav za samo 15 minuta!

RUČNO PRANJE

Ne, ovo ne znači da treba ručno da perete veš. 😊 Zaboravite na tu tehniku pranja zauvijek. Ukoliko treba da operete izrazito osjetljive, blago zaprljane komade – odaberite ciklus na Tesla veš mašini koji simulira manuelno pranje.

BRZO PRANJE

Ova opcija omogućava da skratite trajanje bilo kojeg izabranog ciklusa. Ukoliko ste se greškom odlučili na duži ciklus pranja ili, jednostavno, smatrate da nema potrebe da odabrani ciklus dugo traje s obzirom na vrstu veša, slobodno odaberite ovu funkciju i veš će biti identično opran i svjež.

BROJ OBRTAJA

Ako se ipak odlučite za duže pranje veša, jer je to neophodno, sigurno će vam biti važno da se lagana, ljetna garderoba ne izgužva previše. Tesla veš mašine vam pružaju mogućnost izbora između različitih brzina centrifuge. Izaberite odgovarajuću u zavisnosti od vrste tkanine.

 


OSETLJIVI MATERIJALI

S obzirom da se tokom ljeta osjetljivi materijali najčešće koriste svakodnevno, ova opcija je idealna baš za njih. Možete bez brige prati svilene, satenske, sintetičke i kombinovane komade odjeće.

AUTOMATSKI PROGRAM

Jedan od problema u ljetnom periodu je taj da se zbog tanke garderobe koju nosimo teže nakupi dovoljno stvari da mašina bude sasvim puna. Ali, i za to imamo rješenje. Automatski program određuje trajanje pranja u odnosu na količinu veša, maksimalno olakšavajući upotrebu mašine. Tako da možete prati ekonomično bilo koju količinu veša koja vam je potrebna.

SPORTSKA ODJEĆA

Iako stručnjaci smatraju da se sportom treba baviti tokom cijele godine, mnogi od nas se tek tokom ljeta odlučuju za treninge u želji da skinu višak kilograma nakupljenih tokom zime. 😊 Treniranje sa sobom povlači i gomilu prljavog veša. Zato na Tesla veš mašinama postoji poseban režim rada prilagođen sportskoj garderobi, kako biste već sutradan bili spremni za nove pobjede!

SAČUVAJTE BOJE

Šarena ili garderoba žarkih boja je skoro obavezna tokom ljeta. Da biste je sačuvali i zadržali omiljene boje što duže, odaberite ovu funkciju.

BABY CARE

Samo besprijekorno je dovoljno dobro za naše najmlađe. Uz Baby Care opciju, dječija odjeća će biti čistija, postupak ispiranja efikasniji, a rezultat bolji po njihovu kožu.

ODLOŽEN POČETAK RADA DO 24 SATA

Želite da odložite početak pranja veša za duboko u noć, kada je struja jeftinija? Samo odaberite vrijeme – i to čak 24 sata unaprijed.

ČIŠĆENJE BUBNJA

Ništa manje nije važno da bubanj veš mašine koja se skoro svakodnevno koristi bude besprijekorno čist. Ova opcija omogućuje sterilizaciju bubnja na temperaturi od 90 stepeni.

 

DODATNI SAVJETI:

  • Omekšivač narušava glavnu funkciju peškira, a to je apsorpcija, odnosno upijanje vode. Zato umjesto omekšivača dodajte u tečni deterdžent za veš i pola šoljice sirćeta. Oduševiće vas mekoća peškira nakon ovakvog načina pranja!
  • Ljeto je idealno vrijeme da peškire sušite na svježem vazduhu, umjesto u zatvorenoj prostoriji. Izbjegavajte da ih sušite u pretjerano vrućem prostoru, tako će poprimiti siv izgled i izgubiti mekoću.
  • Tokom pranja čarapa koristite posebne kese za pranje. Na taj naćin ćete spriječiti gubitak čarapa i kvarenje veš mašine.
  • Kako da znate da li je veš mašina pretrpana vešom? U mašini bi iznad veša u bubnju trebalo biti mjesta za uspravno postavljenu ruku.
  • Odjevne predmete uvijek perite na temperaturi koja je označena na deklaraciji. U suprotnom može doći do gubitka boje i većeg gužvanja.
  • Opran veš odmah izvadite iz mašine, blago ga protresite i okačite da se suši.
  • Sortirajte veš kako treba. Kako prema temperaturi, tako i prema boji.
NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh