KAKO ORGANIZOVATI RAD U IZOLACIJI AKO STE RODITELJ
Vrijeme čitanja: 4 min 25.03.2020

KAKO ORGANIZOVATI RAD U IZOLACIJI AKO STE RODITELJ

Ukoliko ste u izolaciji svog doma sa djecom, sigurno vam je ponestalo ideja kako da ih animirate i organizujete vaš i njihov dan na najbolji mogući način. Nema više školskih i ostalih dnevnih aktivnosti i upućeni ste 24 sata dnevno jedni na druge. Čak i ako godinama radite od kuće, do sada sigurno niste imali situaciju da vam ostali članovi porodice traže cjelodnevnu pažnju.

U vanrednim okolnostima, kao i inače, potrebno je da ostanete profesionalni i svoj posao obavljate najbolje što možete. To može biti problem, jer, osim same organizacije vremena, vama je jasno zbog čega ostajete kod kuće, djeci baš i nije.

Veoma je teško kada vas djeca tokom cijelog dana nešto pitaju, pokažu vam, traže vam da uradite zajedno ili im pomognete.

Nije lako naći balans i organizovati se bez dodatnog stresa, ali nije ni nemoguće.

Ono što je važno da znate je da je djeci potrebna vaša pomoć da organizuju svoje vrijeme i prevaziđu eventualnu anksioznost koju mogu osjećati zbog okruženja i brojnih ograničenja.

Zato vam dajemo nekoliko savjeta:

  • Napravite porodični sastanak i objasnite mališanima da rad od kuće znači zaista raditi. Koliko god vi ili oni željeli, ne možete se stalno družiti. Objasnite im, na njima svojstven način, kako funkcioniše posao. Ako su vaša djeca mlađeg uzrasta, probajte da napravite paralelu sa likovima iz crtanog filma. Objasnite im da imate određene zadatke koje morate obaviti i ne možete često da pravite pauze, a oni vam u tome mogu pomoći tako što će vas slušati. Također, objasnite da kad završite sa bilo čime što radite, posvetićete im se nakratko. Ali dok se to ne dogodi, oni će morati da sačekaju ili sami riješe problem.
  • Koncentracija će vam sigurno biti slabija, nego kada radite u kancelariji. Planirajte zato da imate 3-5 intervala za obavljanje posla, i više intermeca između za rad sa djecom. Idealno bi bilo da primjenjujete 10-30 pravilo. Posvetite djeci 10 minuta vremena bez prekida, onda radite 30 minuta bez prekida. Sa starijom djecom intervali rada mogu biti duži. Ključ je u tome da se tih 10 minuta (ili 15 ili bilo koje drugo vrijeme koje ste izabrali) 100% posvetite njima. Ne provjeravajte telefon, poruke, ne gledajte u ekran računara.
  • Pričajte sa djecom o tome kako se osjećaju i pokazujte im nježnost što češće. Ako ih budete ignorisali, sigurno neće razumijeti ni vaše obaveze i stvorićete im dodatnu frustraciju, a tako i sebi.
  • Dobro bi bilo da uvečer zajedno dogovorite šta ćete narednog dana raditi zajedno, a šta samostalno i navikavajte ih na takav ritam. Kreirajte dnevnu rutinu koliko je to moguće, po satima.
  • Aktivirajte njihovu maštu. Probajte da im zadate da sami prave svoje kreativne igrice ili lutke, jer ćete im na taj način pokrenuti kreativnost, da nešto osmisle, nacrtaju… više vremena će im držati pažnju, jer će im igračke koje već imaju brzo dosaditi.
  • Ako su vaši mališani školskog uzrasta, sa njima planirajte kraće intervale rada, sa češćim praćenjem njihovih aktivnosti. Starijoj djeci delegirajte neke kućne poslove koji nisu bili uobičajeni – brisanje prašine, prostiranje i skupljanje veša, redanje čarapica… Dajte im zadatke koje mogu da izvedu, koji će održati njihovu pažnju.
  • Također, morate da nagradite dobro ponašanje. Kad vas vaša djeca ne ometaju, nagradite ih. Da, nagrade zvuče slično mitu. Ali, raditi od kuće sa djecom ponekad znači da radite ono što morate da održite harmoniju i održite mir.

Jednom kada se uhodate u rad od kuće, shvatit ćete kako je malo potrebno za punu koncentraciju i kako postajete sve produktivniji.

Jako je bitno:

Kada završite posao, isključite laptop, ne gledajte u službeni telefon i ne provjeravajte mejlove. Počinje vrijeme namjenjeno porodici.

Tada je vrijeme da se bavite svim onim zajedničkim aktivnostima koje ste isplanirali – igrajte se, smijte se, vježbajte, gledajte zajedno TV, čitajte, napravite video poziv sa njihovim drugarima, napravite im lutkarsku predstavu…

Važna napomena:

Vrlo je moguće da će vaše dijete često negodovati. Važno je da prihvatite da je to potpuno u redu. Vaše dijete ne mora i ne treba da je stalno sretno. Kako bi se dijete razvijalo u emocionalno stabilnu osobu, neophodno je da bude u kontaktu sa malim svakodnevnim frustracijama. Zato razgraničite šta su zaista realne, suštinske potrebe, a šta je djetetov hir.

Prije svega, važno je da vi ostanete smireni i da prihvatite da je povremeno nezadovoljstvo djeteta u redu, da je to sastavni dio odrastanja.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh