KAKO ODABRATI KLIMA UREĐAJ
Vrijeme čitanja: 4 min 03.06.2020

KAKO ODABRATI KLIMA UREĐAJ

Iako vremenske prilike trenutno ne ukazuju na to, ljeto nam se približava. 😊 Treba na vrijeme razmišljati o tome kako da se u vrelim danima koji nam predstoje efikasno rashladite i koji klima uređaj da odaberete.

U daljnjem tekstu ćemo vam pojasniti osnovne principe klima uređaja i kako da za sebe odaberete najbolji model.

Osnovni koncept rada klima uređaja

Da li ste znali da klima uređaj zapravo ne proizvodi hladnoću, već manipuliše toplotom? 😊

Klima koristi gas koji se naziva freon i upotrebava se u različite svrhe rashlađivanja. One uvlače topao vazduh i rashlađuju ga kroz proces isparavanja. Potom ventilator izbacuje tek rashlađeni vazduh u prostoriju.

Kada klima hladi, freon upija toplotu iz unutrašnjosti prostorije i oslobađa je napolje. Kada grije, proces je obrnut.

Šta je to split sistem?

Svi moderni klima uređaji imaju split sistem, a to znači da se sastoje iz dva posebna dijela – unutrašnje i spoljašnje jedinice. Obje jedinice imaju funkciju isparivača i kondenzatora, a funkcija se mijenja u zavisnosti od moda rada. Ukoliko klima hladi prostoriju, unutrašnja jedinica ima funkciju isparivača, dok spoljašnja ima funkciju kondenzatora. Kada se prostorija zagrijava, ove jedinice zamjene funkcionalnost – unutrašnja radi kao kondenzator, dok spoljašnja radi kao isparivač.

Parametri za izbor klima uređaja

Često se prilikom odabira klime zanemaruju osnovni principi na koje treba obratiti pažnju. To su:

  • Veličina prostorije – Ukoliko je prostorija veća, zahtjevaće klimu većeg kapaciteta;
  • Površina koju zauzimaju prozori;
  • Broj sunčanih dana u toku godine – izbjegavati postavljanje spoljašnje jedinice na direktno sunce;
  • Energetska klasa;
  • Termička izolacija.

Koji kapacitet klima uređaja vam je potreban?

BTU je oznaka za kapacitet klime. Skraćenica znači „britanske termalne jedinice.“ Procjenjuje se da je za prostoriju od 20 do 35 kvadrata dovoljan klima uređaj kapaciteta od 9000 BTU. Za prostoriju od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 BTU. Oni koji imaju kvadraturu doma od 60 do 80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 BTU. Za prostorije od 80 do 110 metara kvadratnih preporučuje se klima kapaciteta 24000 BTU.

Šta su to energetske klase klima uređaja i šta označavaju COP i EER koeficijenti?

Energetska klasa predstavlja odnos dobijene toplote i potrošnje električne energije. Prema direktivi Evropske Unije, uređaji koji prenose više od 3,2W toplote u zamjenu za 1W potrošnje električne energije spadaju u A energetsku klasu.

A-klasa klima uređaja je najbolja, jer ima najvišu energetsku vrednost. Postoje oznake kao što su A+, A++, A+++ klase i one označavaju da je njihova energetska efikasnost veća u odnosu na A klasu i da je ušteda u potrošnji energije veća, samim tim su i manji računi za struju.

COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije, dok EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije. Upravo se, na osnovu ovih koeficijenata, dodjeljuju i energetske klase.

Zaključak je jasan – klima uređaji potroše veliku količinu električne energije ukoliko ne spadaju u A klasu. Što znači da, na mjesečnom nivou, korištenjem klima uređaja A klase može da se uštedi i do 10 KM.

Koje su dodatne funkcije još važne?

Osim glavnih parametara za izbor klime, važno je obratiti pažnju i na dodatne funkcije koje vam određeni modeli pružaju.

Od sada možete da ohladite čak i tačno željeni dio prostorije zahvaljujući I FEEL funkciji koju posjeduju Tesla klime. Osim toga, nakon završetka hlađenja ili odvlaživanja, Tesla klima uređaj aktivira Anti-Fungus funkciju radi sprječavanja rasta gljivica i štetnih bakterija i održavanja zdravog i prijatnog okruženja.

U vrelim ljetnim danima ćete sigurno koristiti Turbo funkciju na Tesla klima uređajima koja aktivira brzo hlađenje ili povećavajući količinu i brzinu strujanja vazduha, kako biste postigli željenu temperaturu. Ova funkcija će stvoriti idealne uslove u vašem domu u najkraće moguće vrijeme.

Kako ne biste razmišljali o optimalnoj sobnoj temperaturi, senzor unutar daljinskog upravljača Tesla klima uređaja mjeri temperaturu i aktivira automatsko podešavanje programa na klima uređaju. Ova funkcija nudi pametnu i samostalnu metodu održavanja optimalne sobne temperature.

Tesla klima uređaj ima, čak, i mogućnost nadgledanja nepravilnosti u radu, automatski identifikujući neispravne dijelove. Nakon toga, displej prikazuje šifru greške, što čini održavanje efikasnijim i ekonomičnijim.

Zahvaljujući WiFi funkciji, Tesla klima uređaj je moguće kontrolisati uz pomoć mobilnog telefona ili drugih pametnih uređaja, što vam daje potpunu kontrolu i fleksibilnost bez potrebe za nošenjem daljinskog upravljača.

Naravno, povrh svega toga, uvijek nam je važna maksimalna ekonomičnost klima uređaja prilikom hlađenja ili grijanja. Kako ih obezbijediti?

Napredni jednosmjerni kontrolni sistem koji posjeduju Tesla klima uređaji održava brzinu motora i podešava protok rashlađivača u realnom vremenu i u skladu sa promjenama u okruženju.

Nadamo se da smo vam pojasnili sve nedoumice vezane za odabir idealnog klima uređaja za vaš dom. Sada je vrijeme samo da odaberete odgovarajući. 😊 Pogledajte listu maloprodajnih partnera ovdje.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh