KAKO DA VAGA KONAČNO POSTANE VAŠ SAVEZNIK?
Vrijeme čitanja: 3 min 26.05.2023

KAKO DA VAGA KONAČNO POSTANE VAŠ SAVEZNIK?

Vaga za mjerenje tjelesne težine često je izvor stresa i frustracije, ali uz pravilan pristup, može postati vaš saveznik u postizanju i održavanju željene kilaže. Evo nekoliko savjeta kako da vaga postane alat za postizanje vaših zdravih ciljeva.

1. Postavite realna očekivanja

Važno je znati da se tjelesna težina može mijenjati iz dana u dan zbog različitih činilaca. Važno je da znate da se tjelesna težina može menjati iz dana u dan (čak i u jednom danu), zbog različitih faktora kao što su zadržavanje vode, digestivni ciklus, hormoni, mišićna masa. Ako ste žena, zapamtite da vaša težina može da varira zbog hormonskih promjena, što se reflektuje na vagu. Ovaj konstantni rast i pad težine nema nikakve veze sa vašom pravom težinom.

Umesto da se fokusirate samo na cifru na vagi, razmotrite i druga mjerila napretka kao što su osećaj energije, fizička kondicija…

Osim toga, pokušajte vam zacrtane aktivnosti pretvorite u zabavu, jer svi dobro znamo da nam obaveze ne dozvoljavaju uvijek da vježbamo ili trčimo baš u ono vrijeme koje smo zacrtali. Budite blagi prema sebi.

2. Odredite pravilan raspored mjerenja

Izbjegavajte svakodnevno mjerenje, jer male fluktuacije mogu izazvati demotivaciju. Umjesto toga, odaberite jedan dan u nedelji ili mjesecu za mjerenje, kako biste dobili realniju sliku vašeg napretka na duže staze.

3. Mjerite se u istim uslovima

Mjerite u isto vrijeme, ujutro prije jela

Vage mogu pokazivati različite rezultate mjerenja, zavisno od doba dana. Kako biste dobili tačnije rezultate, sledite ove savete:

  • Mjerite se u isto vreme, ujutro prije obroka.
  • Prije merenja, uvjerite se da je digitalna vaga postavljena na ravnu, tvrdu i stabilnu površinu.
  • Stojte mirno i ravno na vagi, raspoređujući težinu jednako na obje noge.

4. Fokusirajte se na trendove

Umjesto da se opterećujete svakim pojedinačnim rezultatom, posmatrajte trend vaše tjelesne težine tokom vremena. Ako primjetite postepeno smanjenje ili održavanje željene težine, to je znak da se krećete u pravom smeru.

5. Koristite vagu kao podstrek, ne kao kaznu

Umesto da doživljavate rezultate na vagi kao neusjpeh ili kaznu, koristite ih kao podstrek za dalji napredak. Ako primetite da se težina povećava, razmislite o svojim navikama ishrane i vježbanja i prilagodite ih kako biste ostali na putu ka svojim ciljevima.

6. Osigurajte pravu podršku

Podijelite svoje ciljeve i izazove s nekim tko vas podržavaPodijelite svoje ciljeve i izazove sa nekim ko vas podržava, kao što je prijatelj ili član porodice. Kada imate nekoga sa kim možete razgovarati o svojim dostignućima i izazovima, sigurno ćete dobiti dodatnu motivaciju i podršku.

Važno je zapamtiti da tjelesna težina nije jedini pokazatelj vašeg zdravlja. Fokusirajte se na usvajanje zdravih navika ishrane, redovno vežbanje i brigu o svom celokupnom blagostanju. Vaga za mjerenje telesne težine može biti koristan alat koji vam pomaže da pratite svoj napredak, ali je važno imati balans i ne dozvoliti da vam brojevi na vagi određuju vašu sreću i samopouzdanje.

Ukoliko ste konačno riješili da svoje tijelo dovedete u pravi balans, pogledajte našu ponudu Tesla vaga za mjerenje tjelesne težine.

Dodatni savijeti

  • Nikako se ne preporučuje merenje nakon obroka i neposredno nakon vježbanja.
  • Kilogram masti i kilogram mišića je isti kilogram, ali izgleda potpuno drugačije. Mišći zauzimaju znatno manje prostora u organizmu, nego što to čine masti. Zato je važno da znate procenat masti u tijelu.
  • Ljekovi, poput insulina, antidepresiva i nekih antiepileptičnih lekova, mogli bi da doprinesu gojenju. Uvijek se raspitajte kod ljekara o neželjenim efektima ljekova koje uzimate, kako na recept, tako i bez recepta.

 

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh