ASPIRATOR BEZ ODVODA ILI VENTILACIONI MODEL: PREDNOSTI I MANE
Vrijeme čitanja: 3 min 12.01.2023

ASPIRATOR BEZ ODVODA ILI VENTILACIONI MODEL: PREDNOSTI I MANE

Planirate da kupite aspirator, ali se pitate da li odabrati onaj sa odvodom ili aspirator bez odvoda vazduha? U ovom tekstu ćemo vam pojasniti razliku i razriješiti nedoumice.

Bilo da se useljavate u novi stan ili renovirate kuhinju, aspirator je neizbježan. Osim što neutrališe neprijatne mirise prilikom pripreme hrane, on prikuplja vlažni vazduh koji se tom prilikom stvara. Na taj način, izbjegavamo stvaranje vlage u domu.

Ukoliko ne želite mirise hrane na svojoj odjeći, namještaju i zavjesama, nema sumnje da ćete se odlučiti za kuhinjski aspirator. Osim brojnih razlika koje nude proizvođači aspiratora, možda ste se pitali da li vam je potreban aspirator bez odvoda ili ventilacioni.

Osnovna razlika je sam rad aspiratora, a korišćenje samog uređaja je identično u obje varijante.

KAKO FUNKCIONIŠE ASPIRATOR BEZ ODVODA?

Aspirator bez odvoda ne zahteva bušenje zida i može se postaviti bilo gde u kuhinji.

Aspirator bez odvoda ne zahteva bušenje zida i može se postaviti bilo gdje u kuhinji.

Aspirator bez odvoda, zapravo, vrši recirkulaciju vazduha.

Šta to u praksi znači?

Aspirator bez odvoda uvlačenjem vazduha kroz ugljeni filter koji odstranjuje paru i mirise od kuvanja (na kome se zadržavaju mirisi, masnoća i nečistoća), pročišćava vazduh i recirkuliše ga nazad u kuhinju. Dakle, ne izbacuje ih napolje.

S obzirom da u ovom slučaju veoma važnu ulogu igra sam ugljeni filter, treba ga zamjeniti jednom ili dva puta godišnje, u zavisnosti od toga koliko često se aspirator koristi. Smatra se da ukoliko, recimo, kuvate u proseku dnevno sat vremena, ugljeni filter bi trebalo zamjeniti jednom godišnje.

KOJE SU PREDNOSTI ASPIRATORA BEZ ODVODA?

Za instaliranje ovog tipa aspiratora vam nije potrebno bušenje zida, niti postavljanje cevi.

Samim tim, aspirator bez odvoda ima i jednu, za mnoge važnu prednost – iskustva kažu da se može postaviti bilo gdje u kuhinji, što ga čini veoma praktičnim.

KOJI SU NEDOSTACI ASPIRATORA BEZ ODVODA?

Filter za aspirator bez odvoda ne dolazi kao standardni dio aspiratora, mora se dokupiti zasebno. Ugljeni filter, nažalost, spada u kategoriju najskupljih, što, naravno, predstavlja dodatni trošak za vaše domaćinstvo.

Važno je da znate i to da aspirator bez odvoda vazduha gubi 25-40% snage u zavisnosti od tipa uređaja, pa je naša preporuka da izabere aspirator sa većom snagom, baš zbog tog gubitka snage zbog filtera.

Osim toga, nedostaci ovih aspiratora su što proizvode malo više buke od klasičnih aspiratora sa odvodom.

KADA UGRADITI ASPIRATOR BEZ ODVODA?

Preporuka za ugrađivanje aspiratora bez odvoda je ukoliko postavljenje cijevi za odvod vazduha napolje iz nekog razloga nije moguće. To je slučaj sa određenim stanovima u novijim zgradama.

KAKO FUNKCIONIŠE ASPIRATOR SA ODVODOM?

Aspirator sa odvodom znatno bolje reguliše paru i neprijatne mirise

Aspirator sa odvodom znatno bolje reguliše paru i neprijatne mirise

Ova vrsta sapiratora, za razliku od sapiratora bez odvoda, uvlači kuhinjsku paru, prečišćava nečistoće u filteru, ali ih izbacuje napolje pomoću ventilacione cijevi.

KOJE SU PREDNOSTI ASPIRATORA SA ODVODOM?

Osim toga što je zbog svog načina rada dugotrajniji, aspirator sa odvodom znatno bolje reguliše paru i neprijatne mirise. Ono što je mnogima, takođe bitno, tokom rada proizvodi manje buke od asiratora bez odvoda. U najvećem broju slučajeva, filter koji se koristi za aspirator sa odvodom je periv ručno, tako da ga ne morate često menjati kao kod aspiratora bez odvoda.

KOJI SU NEDOSTACI ASPIRATORA SA ODVODOM?

Najveća mana ventilacionog aspiratora je ta što je potrebno bušenje zida kako bi se postavila cijev za odvod vazduha. Osim toga, ovakav aspirator ne možete postaviti bilo gdje u kuhinji, već mora biti vezan za odvodnu cijev.

Ono što je najvažnije, svi naši Tesla aspiratori mogu biti montirani u obje varijante, tako da uvek možete odabrati način korišćenja uređaja.

Pogledajte kako izgleda dekorativni model Tesla aspiratora.

ZAKLJUČAK

Uvjek je jednostavnije i bolje odabrati aspirator sa odvodom vazduha, ali ukoliko nemate tu mogućnost, naše preporuke su da izabere aspirator sa većom snagom, baš zbog tog gubitka snage zbog ugljenog filtera.

Na našem sajtu sigurno možete naći aspirator koji će se uklopiti u vaš dom, bilo da tražite dekorativni aspirator, kaminski aspirator, teleskopski aspirator ili ugradni aspirator. Pogledajte ponudu Tesla aspiratora. 😊

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh