5 KORISNIH SAVJETA ZA PRIPREMU PRAZNIČNIH OBROKA U MALOJ KUHINJI
Vrijeme čitanja: 3 min 08.12.2022

5 KORISNIH SAVJETA ZA PRIPREMU PRAZNIČNIH OBROKA U MALOJ KUHINJI

Praznici su pred nama, a dio naše tradicije jeste bogata, praznična trpeza. Zato se uvijek trudimo da praznični obroci budu raznovrsni, ukusni, dekorativni. Često u tome i pretjeramo. 😊

Složićete se da je ideja da ovaj period bude ugodno druženje sa najmilijima, a ne opterećenje kako se organizovati i najbrže i najlakše pripremiti silnu hranu.

Dodatni izazov jesu male, skučene kuhinje, koje su u većini novih domova veoma česta pojava. Sigurno ste već do sada razmotrili ideje kako da vaša mala kuhinja najbolje izgleda.

Ipak, priprema velikih prazničnih obroka u njoj zahteva malo kreativnosti i zato vam donosimo 5 korisnih savjeta kako bi se takav prostor maksimalno iskoristio.

Hajde da probamo da neizostavni boravak u kuhinji u ovom periodu učinimo komotnim i prijatnim. 😊🍲

SAVJET 1: RASPREMITE KUHINJU ZA POČETAK PRIPREME HRANE

Krem zelena kuhinja sa Tesla ugradnom rernom

Sigurni smo da vam se trenutno u kuhinji nalazi mnoštvo sitnih i krupnih detalja koji vam samo zauzimaju prostor. Prije nego što krenete u akciju pripreme prazničnih obroka i slatkih delicija, raspremite kuhinju. Uklonite suvišno suđe, krpe, dekoraciju, začinske biljke…

SAVJET 2: POJAČAJTE OSVJETLJENJE

Viseće sijalice u beloj kuhinji

Iako ne djeluje kao nešto što će vam olakšati posao, dobro osvjeteljenje je veoma važno. Uz dobro svjetlo, bićete brži i efikasniji u pripremi i sjeckanju hrane.

SAVJET 3: NAPRAVITE SAMI DODATNI PROSTOR

Žena seče ananas na drvenoj daski za sečenje

Jedan jednostavan trik može doprinjeti dodatnoj funkcionalnosti u kuhinji. Ukoliko imate dasku za sječenje koja je nešto duža, postavite je na jedan dio sudopere. Tako ćete obezbjediti dodatni prostor za pripremu i sjeckanje hrane. Ujedno, smanjićete nered, jer će svi sokovi iz voća i povrća da se slivaju direktno u sudoperu.

SAVET 4: ČISTITE REDOVNO ZA SOBOM

Posuđe složeno u Tesla mašinu za sudove

Gomila prljavog posuđa je jedan od najvećih rasipnika prostora u svakoj kuhinji. Bez obzira da li imate malu mašinu za pranje suđa ili morate ručno da perete, sredite svoju kuhinju dok pripremate i kuvate. Odmah operite suđe, obrišite radne ploče i odložite začine, tako da ne morate da se nosite sa jednim ogromnim neredom kasnije. Osim toga, redovno čišćenje će vam zaista dodatno osloboditi radni prostor.

SAVJET 4: INSTALIRAJTE PRIVREMENE POMOĆNIKE

Žena kači šerpu na kuhinjsku kuku

Kao prva pomoć vam mogu poslužiti kuke koje se lijepe za pločice i plastične police. To mogu biti najjeftinije varijante koje možete naći. Kuke će vam biti od koristi za krpe, escajg koji je predviđen za kačenje, kao i za manje šerpe, lončiće, šoljice. Plasitične police na više nivoa vam mogu olakšati pakovanje većih komada sudova koje planirate da koristite tokom pripreme prazničnih obroka.

DODATNI SAVJET:

UŠTEDA ENERGIJE TOKOM PRIPREME PRAZNIČNE TRPEZE

Vaša kuhinja bi mogla biti mnogo energetski efikasnija ako biste svoju električnu ploču za kuvanje zamijenili indukcionom. Osim što troše 10% manje energije, Turbo pojačivač koji imaju Tesla indukcione ploče omogućuje izuzetno brzo zagrijevanje. Uključite ili isključite ovaj režim rada samo jednim dodirom i ubrzajte pripremu hrane i poslastica. Pritom, uvjek koristite poklopac na šerpama, jer dodatno štedi energiju.

Osim toga, ne zaboravite da koristite aspirator, kako bi se savršeni mirisi domaćih jela zadržali samo tamo gde je neophodno, ne i po vašem namještaju. 😊

Uz puno ljubavi, malo kompromisa i savete koje smo podelili sa vama, priprema prazničnih obroka u maloj kuhinji ne deluje kao neriješiv zadatak, zar ne? 😊👌

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh