14 BESPLATNIH APLIKACIJA ZA VIDEO POZIVE
Vrijeme čitanja: 5 min 08.04.2020

14 BESPLATNIH APLIKACIJA ZA VIDEO POZIVE

Tokom vremena koje provodimo u kućnoj izolaciji, javila se potreba za aplikacijom koja bi nas održavala u kontaktu sa bliskim osobama. Osim toga, mnogi od nas prvi put rade od kuće i neophodan im je najbolji softver za video konferencije sa kolegama.

Povezanost sa drugim ljudima nikada nije bila izazovnija, a dovela je do toga da sada možete da se povežete licem u lice sa ljudima iz svih krajeva svijeta.

Donosimo vam prijedloge 14 najpoznatijih besplatno dostupnih aplikacija. Naravno, nisu to ni približno jedine aplikacije koje nude usluge te vrste, ali su trenutno najpoznatije. Svakako ih isprobajte, kako biste otkrili koja vam najviše odgovara.

1. ZOOM

U posljednjih nekoliko nedjelja ZOOM je doživio BUM. 😊 Ovaj nevjerovatan uspjeh, osim mogućnosti za korištenje besplatne verzije, može se pripisati i lakom korisničkom interfejsu. Ova aplikacija je idealna za poslovne konferencije, a dostupna je posredstvom računara ili telefona. Ono što je, također, interesantno, jesu prilagođene virtuelne pozadine i filteri za uljepšavanje koje ova aplikacija pruža.

Besplatna verzija podržava do 100 učesnika u razgovoru odjednom, ali ima i ograničenje od 40 minuta za sastanke u kojima je više od dvoje učesnika.

2. Houseparty

Ovaj softver je usmjeren na socijalnu interakciju, tako da ga ne treba porediti sa Zoom-om. Houseparty ima vrlo jasnu svrhu: da provedete vrijeme i zabavite se sa prijateljima kada fizička interakcija nije opcija. Houseparty, na primjer, nudi niz interesantnih igara. Ograničen je na osam ljudi u grupi, što je vjerovatno i više nego dovoljno, jer, iskreno, rijetko ko od nas ima više prijatelja. 😊 Prijatelje na ovoj platformi možete pronaći i pomoću Facebook i Snapchat integracije.

3. FaceTime

FaceTime bi trebalo da bude lagan za korištenje, čak i za starije generacije. Sam interfejs je izuzetno prilagođen korisnicima. Postoji nekoliko funkcija koje su, možda nekome značajne, poput animiranih naljepnica, filtera i Memoji-ja – i mogu biti zabavne poslije nekoliko nedjelja u izolaciji.


4. Skype

Od 2003. godine, kad se pojavio, Skype je praktično postao sinonim za softver za video konferencije. Kada je u pitanju održavanje kontakta sa prijateljima i porodicom u inostranstvu, ovo je, također, dugo bila najčešće korištena aplikacija. I dalje je relativno korišten, pogotovo što mu je dodatni bonus prevodilac u realnom vremenu koji je dostupan na 10 jezika.

Osim toga, Skype Meet Now (aktiviraćete ako kliknete dugme Meet Now na lijevoj strani aplikacije), podržava više učesnika odjednom, djeljenje prezentacija… Ograničenja maksimalnog broja učesnika mogu varirati, u zavisnosti od toga koju softversku platformu i uređaje koristite.

5. Google Duo

Google Duo posjeduje određenu jednostavnost u odnosu na sve ostale softvere. Lako se može koristiti na više platformi. Pored toga, sve što je potrebno da biste započeli komunikaciju je Google nalog, tako da nema potrebe da se bavite opsežnim procesom prijave i još jednim setom povjerljivih podataka za prijavu koje biste morali dati drugim aplikacijama. Jedna od mana je to što grupni pozivi nisu najintuitivniji; u stvari, ne možete nikoga dodati pozivu koji je već u toku. S druge strane, način rada pri slabom osvjetljenju čini kasna noćna ćaskanja mnogo prijatnijim.

Google Voice i Video Chat je softver za video konferencije koji je besplatan, omogućuje vam da se na lak način vidite sa porodicom i prijateljima. Ima veoma visok audio i video kvalitet.

6. Google Hangouts

Još jedna aplikacija koja nam dolazi od strane Googla. Da bi se koristila, svi sagovornici moraju da imaju Gmail nalog. Otvorite aplikaciju, pronađete gmail kontakt koji želite da kontakirate (ili unesete email adresu) i pokrenete video poziv. Možete istovremeno razgovarati licem u lice sa devet osoba. Sa prijateljima možete da podjelite ekran i održite predavanje i konferenciju.

7. Cisco Webex

Webex je aplikacija za video konferencije koja datira još iz ’90-tih godina prošlog vijeka. Cisco ih je preuzeo 2007. godine. Iako su fokusirani na kompanije, također imaju besplatno izdanje namjenjeno privatnim korisnicima.

Proširili su podršku broja korisnika sa 50 na 100 i uklonili ograničenje od 40 minuta po sastanku.

8. Starleaf

Ovo je platforma za video konferencije namjenjena velikim kompanijama koja je počela besplatno nuditi izdanje softvera za video konferencije i za komunikaciju svima koji ga žele koristiti tokom pandemije. Podržava do 20 korisnika i ima ograničenje od 46 minuta po sastanku.

9. Squad

Budimo iskreni: većina nas ne odvaja vrijeme da sredi frizuru ili obuče elegantnu garderobu dok je u izolaciji (mada se oboje preporučuju). Ako je to slučaj kod vas, sa sigurnošću možemo reći da je Squad aplikacija za vas. Ona nudi alternativu web kamerama i fokusirana je na djeljenje ekrana. Korisnici u grupi mogu prelaziti između ekrana bez obaveze da vide lica drugih učesnika. Može se deklarisati kao aplikacija koja je nešto između telefonskog poziva i video ćaskanja. Možete zajedno da gledate video snimke dok dajete komentare uživo, u isto vrijeme istražujete web ili koristite direktnu DM komunikaciju sa nekim od drugih učesnika.

10. WhatsApp

Sa više od 1,6 milijardi globalnih korisnika, ovo je daleko najpopularniji messenger servis. Uprkos skoro univerzalnom međunarodnom korištenju, postoji i loša strana: grupni videopozivi omogućavaju istovremeno najviše četiri korisnika istovremeno.

Ukoliko se ipak odlučite za WhatsApp, važno je da znate da je potrebno da aplikaciji date dozvolu za pristup kameri i mikrofonu. Pokrenite prvi poziv sami i aplikacija će vas pitati za dozvolu. Ono što je, također, važno, nove sagovornike lako možete dodati u razgovor.

11. Paltalk

Paltalk je program koji omogućuje tekstualnu, audio i video komunikaciju. U pitanju je program koji je, prema načinu funkcionisanja, najsličniji drugim društvenim mrežama. U okviru ove aplikacije možete se povezati i razgovarati sa potpunim strancima. Nekome ovo može biti zanimljivo rješenje za proširenje društvenog života u vrijeme kućne izolacije. 😊

Vrlo je jednostavan za instalaciju i korištenje. Nakon instalacije prvo što treba da uradite je da napravite Nickname koje želite koristiti prilikom boravka na Paltalku.
Mana ove aplikacije je to što izlaskom nove verzije ponovo mora da se instalira i sadrži mnogo propagandnih poruka.

12. Viber

Svima poznata aplikacija koja, nažalost, dozvoljava video pozive samo kada je konverzacija jedan na jedan, što mu je i najveća mana.

13. Instagram

Društvena mreža Instagram odavno ima opciju grupnog razgovora. Sve što je potrebno je da napravite grupni razgovor i samo kliknete na ikonicu za pozivanje. Sa druge strane, da biste obavili razgovor, svi učesnici moraju da imaju Instagram nalog.

14. Facebook Messenger

Naravno, u ovom trendu nije zaostao ni Facebook. Odnedavno je omogućeno da ćaskamo preko videa uživo i preko Fejsbuka. Kao i sa Instagramom, i ovdje učesnici moraju imati Facebook nalog, da bi uopšte mogli da pristupe konverzaciji.

Sigurni smo da ćete od ovih brojnih aplikacija pronaći idealnu za sebe i da ćete ostati u kontaktu sa vašim najdražima. Sa druge strane, uz obilje aplikacija ovog tipa, ni posao neće da trpi. 😊

Ostanite kod kuće i čuvajte svoje i zdravlje vaših najbližih. Komunikacija ne mora da izostane.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh