ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ TESLA
Χρόνος ανάγνωσης: 4 min 18.01.2023

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ TESLA

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και λαμβάνοντας υπόψιν μας την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που περνάμε, θα πρέπει για το καλό των οικονομικών σου, να εξετάσεις όσους περισσότερους τρόπους για την εξοικονόμηση της ενέργειας μπορείς. Παρακάτω θα βρεις κάποια μικρά αλλά χρήσιμα κόλπα που θα σε βοηθήσουν σε αυτό τον στόχο.

Εξοικονόμηση στην κουζίνα

Ένα μέσο νοικοκυριό ξοδεύει ετησίως περισσότερο από το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στην κουζίνα:

  • Να ετοιμάζεις πάντα τα γεύματα χρησιμοποιώντας το καπάκι του σκεύους, με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις την κατανάλωση έως και 20%. Επίσης, φρόντισε το μέγεθος του μαγειρικού σκεύους που χρησιμοποιείς να ταιριάζει ακριβώς με το μέγεθος της επιφάνειας θέρμανσης, ώστε να αποφύγεις την πρόσθετη και περιττή θέρμανση και κατανάλωση ρεύματος. Τέλος, όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, μείωσε την ένταση του ματιού στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία στην οποία θα συνεχίσει να σιγοβράζει.
  • Οι επαγωγικές εστίες μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το κύριο πλεονέκτημα των επαγωγικών εστιών, σε σύγκριση με τις κλασικές εστίες είναι η ταχύτητα θέρμανσης τους και επομένως η μικρότερη κατανάλωση χρόνου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προετοιμασία ενός ροφήματος ή ενός γεύματος. Οι κλασικές εστίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ζεσταθούν και να μεταφέρουν αυτή τη θερμότητα στην κατσαρόλα. Ορισμένα μοντέλα, όπως οι επαγωγικές εστίες της Tesla, διαθέτουν αισθητήρα αυτόματης απενεργοποίησης που παρακολουθεί τη θέρμανση της κεραμικής εστίας. Όταν καταγράφει πολύ υψηλή θερμοκρασία, η εστία σταματά αυτόματα να λειτουργεί, κάτι που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Σβήνοντας τον φούρνο 10 λεπτά πριν το τέλος, μπορείς να εξοικονομήσεις σημαντικά στην κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, όταν ετοιμάζεις ένα γεύμα στο φούρνο, είναι προτιμότερο να μην τον ανοίγεις ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία. Διατηρώντας τη θερμότητα στο ίδιο επίπεδο ενώ μαγειρεύεις, εξοικονομείς ενέργεια.
  • Μπορείς επίσης να κάνεις οικονομία, ρυθμίζοντας σωστά τη θερμοκρασία στο ψυγείο. Για να καταναλώσει το ψυγείο την ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να ρυθμιστεί στους 4°C και η κατάψυξη στους -18°C ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη κατανάλωση.
  • Χρησιμοποίησε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο και προγραμμάτισε τη πλύση κατά τη διάρκεια της νύχτας που το ρεύμα είναι φθηνότερο.

Φέρσου έξυπνα όταν βάζεις πλυντήριο

Εξοικονόμηση στη κουζίνα

Όταν χρησιμοποιείς το πλυντήριο ρούχων, επίλεξε τα προγράμματα με χαμηλότερες θερμοκρασίες πλύσης, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Με τα πλυντήρια Tesla, μπορείς να ρυθμίσεις την επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε πρόγραμμα, να τη χαμηλώσεις στους 20, 30 ή 40 βαθμούς. Επίσης, στη διάθεσή σας βρίσκονται και τα σύντομα προγράμματα πλύσης συνολικής διάρκειας 15 ή 45 λεπτών.

Όπως με όλες τις βαριές συσκευές κατανάλωσης, απέφυγε να τα χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμμάτισε την πλύση κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου το ρεύμα είναι φθηνότερο.

Εξοικονόμηση σε συσκευές θέρμανσης

Εξοικονόμηση σε συσκευές θέρμανσης

Εξοικονόμηση σε συσκευές θέρμανσης

Τους μήνες όπου η θερμοκρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά κόλπα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια:

  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποίησε τον ήλιο για να ζεστάνεις τον χώρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας κλείσε τα στόρια και τράβηξε τις κουρτίνες. Ακόμα, προσπάθησε να μην καλύπτεις τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή ρούχα καθώς έτσι εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα.
  • Προσπάθησε να διατηρήσεις μία θερμοκρασία σε κάθε χώρο ανάλογα με τον χρόνο που ξοδεύεις εκεί. Σε δωμάτια που περνάς πολύ χρόνο, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γύρω στους 20 με 21°C, ενώ 18°C είναι η βέλτιστη για τον χώρο στον οποίο κοιμόμαστε. Από την άλλη πλευρά, στα δωμάτια που είναι άδεια κατά τη διάρκεια της ημέρας 16°C είναι η βέλτιστη θερμοκρασία και σε περίπτωση μεγαλύτερης απουσίας 10°C.
  • Τα κλιματιστικά Inverter είναι ιδανική λύση για θέρμανση. Παρέχουν άνετη και φθηνή θέρμανση, τόσο από άποψη κατανάλωσης όσο και από άποψη απλότητας και ευκολίας στη χρήση.
  • Μπορείς να εξοικονομήσεις επιπλέον χρήματα με μερικά από τα νεότερα μοντέλα κλιματιστικών inverter, όπως τα Virtuoso, τα οποία διαθέτουν ενεργειακή κλάση Α+++. Αυτό σημαίνει πως κατά τη λειτουργία τους η κατανάλωση ρεύματος είναι ιδιαίτερα χαμηλή και άρα εξοικονομείτε χρήματα. Είναι αποδεδειγμένο πως η διαφορά της τιμής μεταξύ ενός σύγχρονου κλιματιστικού inverter και ενός κλασικού μοντέλου, αποπληρώνεται γρήγορα μέσω ενός χαμηλότερου λογαριασμού ρεύματος. Η συσκευή λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες -20°C .

Αγόρασε συσκευές με ετικέτα ενεργειακής κλάσης “A”

Όταν αγοράζεις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές δώσε προσοχή στις ετικέτες ενεργειακής κλάσης. Οι ενεργειακές ετικέτες αναφέρουν την ενεργειακή απόδοση και κατανάλωση. Θα πρέπει να επιλέξεις συσκευές με την υψηλότερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, όπως τα στεγνωτήρια Tesla, τα κλιματιστικά και πολλά άλλα. Σε κάθε ενεργειακή ετικέτα μπορείς να δεις την ενεργειακή απόδοση σε σχέση με τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση που μπορεί να καταναλώσει αυτός ο τύπος συσκευής. Βεβαιώσου ότι επιλέγεις συσκευές που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες σου, καθώς μεγάλες συσκευές που δε θα εκμεταλλευτείς πλήρως θα χρησιμοποιούν άσκοπα περισσότερη ενέργεια.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Στην κορυφή