15 NAČINA DA ISKORISTITE IZOLACIJU
Vrijeme čitanja: 4 min 01.04.2020

15 NAČINA DA ISKORISTITE IZOLACIJU

Rad ili odmor kod kuće u prvih nekoliko dana izolacije, za većinu od nas, predstavljali su izazov sa kojim smo se relativno lako suočili. Iznenada smo imali vremena za onu knjigu koju smo željeli da pročitamo ali nismo stizali, ili za film koji svi preporučuju ali nikako da pogledamo.

Međutim, kako dani prolaze, sve je manje ideja kako kvalitetno ispuniti vrijeme, a posebno kada gledanje serija i filmova, kao i čitanje knjiga pređe u zasićenje. Kako ne biste ušli u dosadnu rutinu, predlažemo vam nekoliko savjeta šta još možete učiniti za sebe i svoje najdraže u periodu izolacije.

1. Napravite online druženje

Zakažite dan i vrijeme i pozovite svoje prijatelje na online partiju druženja, koja može da preraste i u žurku! Ovo je idealna prilika da se vidite i ispričate sa svima onima za koje niste imali vremena usljed brojnih obaveza.

2. Budite kreativni

Odličan je osećaj kada sami stvorite nešto lijepo i korisno. Čak i ako mislite da kreativnost nije vaša jača strana, probajte, možda vam se svidi, a možda čak i otkrijete svoj skriveni talenat. Fotografišite članove svoje porodice u različitim situacijama, napišite stihove, naslikajte nešto, skrojite ili sašijte. Probajte da napravite kućicu za psa ili ptice.

3. Naučite nešto novo

Ukoliko već neko vrijeme planirate da naučite novi jezik ili da savladate neki komjuterski program, a primjetili ste da svoje vrijeme možete produktivnije da iskoristite, sada je pravo vrijeme za to – aktivirajte se, pronađite pravu obuku za sebe i budite istrajni.

To ne mora da bude poslovni kurs, već na ovaj način možete da se zabavite i razvijate svoje veštine. Na primjer, naučite da svirate omiljeni instrument, naučite kako da stavite brodić u bocu, naučite origami i obradujte svoje najmlađe dekorativnim životinjama i predmetima.

4. Isprobajte nove kulinarske delicije

Pravo je vrijeme da se isprobate u ulozi svjetskih kuvara. Probajte da spremite neobična jela za koja do sada niste imali vremena. Istražujte recepte na internetu, ali pokušajte i sami da osmislite svoj jedinstveni recept od sastojaka koje imate u kuhinji.

5. Sredite baštu ili napravite mini baštu

Oni koji imaju bašte, znaju koliko relaksirajuće biljke djeluju na ljudski organizam. Ukoliko nemate prostora za baštu, odaberite kutak u stanu i napravite svoju mini-baštu sa malim biljkama. To mogu biti i začinske biljke, koje će vam odlično koristiti za prijedlog broj 4 🙂

6. Prelistajte stare, analogne fotografije

Sjetite se samo izraza na licu u trenucima kada ste prelistavali stare foto albume. Zašto ne biste sa svojim ukućanima uživali u ovoj aktivnosti i na taj način se i sami podsjetili na stara, dobra vremena? Ujedno, možete od starih fotografija napraviti kolaž koji će zauzimati posebno mijesto u vašem domu.

7. Slušajte muziku

Muzika za opuštanje, muzika za razmišljanje… bilo koja muzika uticaće na vaše raspoloženje. Još ako volite da đuskate, raspoloženje će vam se sigurno popraviti!

8. Priredite sebi najbolji SPA

Pravi je trenutak da lagano uživate u toploj kupki i mirisnim notama… Ako imate kadu, uputstva vam nisu neophodna. Međutim, možete sebi priuštiti uživanje i u tuš kabini. Pustite omiljenu muziku, ukrasite kupatilo mirisnim svijećama ili mirisnim štapićima i prepustite se omiljenim kupkama i toploj vodi koji će zasigurno da vam uklone napetost i stres.

9. Vježbajte vijuge

Pronađite na internetu zanimljive kvizove i vježbe za „klikere“, riješite ukrštenicu, složite puzzle.

10. Promijenite razmještaj stvari po kući

Nećete vjerovati koliko ćete se drugačije osjećati ako samo malo izmijenite raspored stvari u svom domu. Ukoliko za to nemate mogućnosti, napravite sami dekorativni ukras i okačite ga na zid ili dodajte svojoj kolekciji.

11. Izbrišite suvišne fotografije iz telefona

Za ovo sigurno niste našli vremena ranije i vjerovatno imate mnoštvo fotografija koje vam više ne trebaju. Oslobodite prostor za neke nove uspomene.

12. Napravite spisak ciljeva

Stavite na papir sve što želite da uradite ili postignete u periodu kada se završi izolacija. Imaćete odličan podsjetnik i smijernicu koje ćete moći da se pridržavate.

13. Uživajte u umjetnosti

Uz onlajn platformu Google Arts&Culture moguć je virtuelni obilazak više od 500 muzeja i galerija širom svijeta.

14. Aktivno vježbajte

Sačuvajte svoje psihofizičko zdravlje vježbama. Aktivno vježbajte sa svojim ukućanima uz omiljene YouTube tutorijale i tako sačuvajte zdravo tijelo i duh.

15. Obavezno se pridržavajte svih uputstava ljekara

Čak i ako ste izolovani, poštujte smjernice ljekara. Redovno održavajte higijenu i perite veš češće nego inače. Jer, najvažniji preduslov za sreću jeste da ostanete zdravi.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Na vrh