ΑΣΚΗΣΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΠΩΣ Ο NEDOVIĆ KAI O WHITE
Χρόνος ανάγνωσης: 4 min 17.02.2022

ΑΣΚΗΣΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΠΩΣ Ο NEDOVIĆ KAI O WHITE

Οι επαγγελματίες αθλητές έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αρνητικές και απρόβλεπτες καταστάσεις όπως αναβληθέντες αγώνες, ασθένεια ή καραντίνα.  Σε στιγμές όπως αυτές,  η ψυχική δύναμη και σταθερότητα κάθε παίκτη δοκιμάζεται.

Πώς να μετατρέψεις τις στιγμές εντός του σπιτιού σε προετοιμασία για μεγάλες νίκες; Διάβασε πώς περνούν οι Power Forward και Shooting Guard του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τις ώρες τους στο σπίτι με τρόπο παραγωγικό και για να παραμείνουν σε φόρμα.

Διατάσεις και Διαλογισμός από τον Nemanja Nedovic

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι διαλογίζονται. Ενώ ορισμένοι απολαμβάνουν να κάθονται, σε άλλους αρέσει να κινούνται ενώ κάνουν διαλογισμό, περπατώντας ή τεντώνοντας το σώμα τους ελαφρά.

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να συνδυάσεις τον διαλογισμό και την προπόνηση. Μπορείς να κάνεις διαλογισμό πριν την προπόνηση. Εάν είσαι πιο συνηθισμένος/η σε σωματικές ασκήσεις αλλά δεν κάνεις διαλογισμό, η οπτικοποίηση θα μπορούσε να βοηθήσει την προπόνησή σου.

Ο Nemanja Nedović, ο Shooting Guard του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, πιστεύει ότι ο διαλογισμός είναι η τέλεια προσθήκη στην προπόνησή του, καθώς τον βοηθά να διατηρεί μία ισορροπία ανάμεσα στην σωματική και ψυχική άσκηση. Ο διαλογισμός για τον Nedovic ανεβάζει τη διάθεση του, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του, αλλά και την συγκέντρωσή του.

Η συμβουλή του είναι να πάρεις πολλές βαθιές, διαλογιστικές αναπνοές πριν σηκώσεις μεγάλα βάρη ή πριν ξεκινήσεις την ρουτίνα των ασκήσεών σου. Επιπλέον, αμέσως πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες τεχνικές διαλογισμού όπως ο οραματισμός για να εστιάσεις στα σωματικά συναισθήματα.

Για τον Nedović, οι διατάσεις και ο διαλογισμός συνδέονται. Οι ήπιες διατάσεις ξεκινούν περίπου 10 λεπτά πριν από το διαλογισμό, γεγονός που μειώνει τη δυσκαμψία και την ένταση. Οι διατάσεις βοηθούν σημαντικά στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και κυρίως σε χαλαρώνουν.

Πριν από το διαλογισμό, ο Nedović παίρνει θέση σε ένα ειδικό μέρος του δωματίου όπου και εφαρμόζει αυτό το είδος άσκησης. Εκεί φροντίζει να υπάρχει αρκετή ησυχία αλλά και ιδανική θερμοκρασία στους 21 βαθμούς.

Pilates: Το αγαπημένο του Okaro White

Για τον Power Forward του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ , το Pilates είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσεις τους κοιλιακούς και την πλάτη σου, να αυξήσεις τη δύναμη, τον συντονισμό, να βελτιώσεις τη νοητική συγκέντρωση αλλά και τη στάση του σώματος. Χρησιμοποιεί μόνο το σωματικό του βάρος και ένα ελαφρύ φορτίο για προπόνηση.

Αυτές οι πέντε βασικές ασκήσεις Pilates θα ενεργοποιήσουν όλους τους μύες του σώματος, από την κοιλιά μέχρι τους μηρούς, και αν σου φαίνονται απλές, πίστεψέ μας, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

  1. Πουλίσκύλος

Στάσου στα πόδια και τα χέρια σου, με τα γόνατά σου στο πάτωμα και ισιώσε το ένα πόδι προς τα πίσω και το ένα χέρι μπροστά (δεξί πόδι, αριστερό χέρι). Διατήρησε την ισορροπία με τη βοήθεια των κοιλιακών σου μυών.

  1. Κολυμβητής

Ξάπλωσε στο στομάχι σου και σφίξε τους γλουτούς σου. Γείρε το κάτω μέρος του σώματός σου όσο περισσότερο μπορείς και μετά σήκωσε το στήθος σου. Τέντωσε τα χέρια σου μπροστά σου και τα πόδια σου πίσω. Ανέβασέ τα εναλλάξ. Οι ώμοι πρέπει να είναι κάτω και ο λαιμός ίσιος.

  1. Άσκηση για το πόδι και τους κοιλιακούς μύες από το πλάι

Γύρισε στο πλάι και λύγισε το γόνατο του ποδιού που ακουμπά στο πάτωμα. Κράτησε το πάνω μέρος του σώματός σου στους πήχεις σου. Ίσιωσε το πόδι και το χέρι σου ταυτόχρονα, μετά μάζεψέ το, ενώ το χέρι σου θα λυγίσει στον αγκώνα και θα πάει λίγο πίσω από την πλάτη.

  1. “100”

Ξάπλωσε ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα πρώτα και μετά σήκωσε το πάνω μέρος του σώματός σου. Ένωσε τα πόδια σου και σήκωσε τα πάνω από 90 μοίρες και τέντωσε τα χέρια σου δίπλα τους κάνοντας μικρές κινήσεις πάνω-κάτω. Πίεσε το κάτω μέρος της πλάτης σου στο πάτωμα. Κάνε 10 σετ των 10 επαναλήψεων (γι’ αυτό η άσκηση ονομάζεται 100).

  1. Σανίδα

Και τέλος, η γνωστή άσκηση, σανίδα. Ίσιωσε το σώμα σου και σφίξε τους κοιλιακούς σου μύες. Ίσιωσε τον λαιμό σου και κρατήστε τα χέρια σου ίσια, στο ίδιο επίπεδο με τους καρπούς σου.

Με ελάχιστα ή και καθόλου όργανα ή εξαρτήματα γυμναστικής, η προπόνηση στο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Με αυτόν τον τρόπο γυμναζόμαστε, διατηρούμε τη φόρμα μας, και δοκιμάζουμε την πειθαρχία μας μέσα στο δικό μας χώρο.

NEWSLETTER envelope-1px
back-to-top
Στην κορυφή